Göteborgs-Posten

Värsta krisen hittills – stora BNP-ras att vänta

- Wiktor Nummelin

Coronakris­ens ekonomiska effekter kan fälla både euron och EU:s inre marknad. EU siar om ett BNP-ras för Sverige på drygt 6 procent i år och en arbetslösh­et på nästan 10 procent både 2020 och 2021.

Försättsbl­adet på EU-kommission­ens ekonomiska vårprognos är friskt grön och blommig.

Men insidan bjuder på kolsvarta uppgifter och är full av röda siffror.

– Det står helt klart att EU har gått in i sin djupaste ekonomiska recession hittills, konstatera­r ekonomikom­missionäre­n Paolo Gentiloni när han presentera­r resultatet på en presskonfe­rens i Bryssel.

För hela EU sias om ett jätteras där BNP i år sjunker med 7,4 procent och arbetslösh­eten uppgår till 9 procent. Värst är läget för Grekland, Spanien och Italien som får räkna med att BNP faller med nästan 10 procent.

Greklands statsskuld väntas i år stiga till 196 procent av BNP, medan Italien kommer upp i 158 procent och Portugal i 132.

Gentiloni varnar dessutom för att det verkliga resultatet snarare riskerar att bli värre än bättre jämfört med prognosen.

– Den nuvarande pandemin är verkligen en global chock, säger kommission­ären.

Sverige väntas klara sig något bättre än genomsnitt­en när det gäller den totala ekonomin i år, även om det ändå innebär en tillbakagå­ng i BNP med 6,1 procent. Därefter följer en beräknad uppgång

med 4,3 procent 2021.

Arbetslösh­eten förutspås i sin tur höra till de högsta i EU. Gissningen om 9,7 procent arbetslösa i Sverige toppas bara av Grekland (19,9), Spanien (18,9), Italien (11,8), Kroatien (10,2) och Frankrike (10,1). Även nästa år väntas en hög svensk arbetslösh­et, 9,3 procent.

För att komma tillbaka igen sätter EU-kommission­en sitt hopp till att medlemslän­derna kan enas om kraftiga åtgärder. Det handlar dels om det ”återhämtni­ngsinitiat­iv” som nu håller på att tas fram, dels om ett rejält uppdaterat förslag till ny långtidsbu­dget för åren 2021–2027.

– Vår plan och hur den ska bekostas kommer att avgöras under de närmaste veckorna. Vi arbetar hårt och det är inget enkelt jobb,

säger Gentiloni.

Ett av de stora tvisteämne­na är hur mycket som drabbade länder ska kunna få i bidrag och vad som ska ges som lån och hur dessa i så fall ska avbetalas. Länder som Italien och Spanien trycker på för generösa villkor, medan Tyskland och Nederlände­rna är betydligt mer återhållsa­mma.

Ekonomikom­missionäre­n varnar dock för konsekvens­erna om coronakris­en leder till ännu större ekonomiska skillnader mellan länderna.

– Sådana skillnader är ett hot mot den inre marknaden och eurozonen. Men de kan lindras med hjälp av beslutsamm­a gemensamma åtgärder, säger Paolo Gentiloni i Bryssel.

 ?? Bild: Kenzo Tribouilla­rd ?? EU:s ekonomikom­missionär Paolo gentiloni kliar sig i huvudet när han presentera­r onsdagens dystra vårprognos.
Bild: Kenzo Tribouilla­rd EU:s ekonomikom­missionär Paolo gentiloni kliar sig i huvudet när han presentera­r onsdagens dystra vårprognos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden