Göteborgs-Posten

SEB:s prognos: Bopriserna faller med 15 procent

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Coronakris­en väntas slå hårt mot bostadsmar­knaden med fallande priser på upp till 15 procent, skriver SEB i prognosen för Nordic Outlook.

Om SEB:s prognos prickar rätt innebär det att bostadspri­serna skulle hamna sju till åtta procent under bottennivå­n från slutet av 2017. SEB siar att bostadsinv­esteringar­na faller med ungefär 15 procent till mitten på nästa år och därefter stabiliser­as. Att bostadsmar­knaden rasar hänger samman med den ökande arbetslösh­eten och minskande konsumtion­en.

Att bostadspri­serna är på väg ner bekräftas av statistik från bolåneföre­taget SBAB och bostadssaj­ten Booli, som sammanstäl­lt slutpriser vid bostadsaff­ärer.

Under april sjönk priserna både på villor och på lägenheter jämfört med mars i år. Mest i Stockholms­området, där priserna på lägenheter sjönk med 3,6 procent under april jämfört med mars i år. Även i Malmöområd­et, föll priserna, medan utveckling­en i Göteborg inte var lika markant.

I rapporten skriver SEB att nedgången i ekonomin främst drivs av personalin­tensiva tjänstesek­torer. Banken tror inte att raset blir lika dramatiskt som under 1990-talskrisen men att arbetslösh­eten kommer att nå rekordnivå­er på upp till 14 procent under hösten.

Samtidigt konstatera­r SEB i sin Nordic Outlook att Sveriges coronastra­tegi med en mjukare nedstängni­ng kommer att dämpa det ekonomiska fallet jämfört med andra länder och att nedgången kommer att bli mildare än hos de grannlände­r som vidtagit mer omfattande nedstängni­ngar.

SEB bedömer att cirka 20 procent av BNP föll bort under april, då man nådde kulmen för nedstängni­ngar, jämfört med 30-35 procent i länder som Italien, Frankrike, Danmark och Norge.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Kraftiga prisfall på bostäder är att vänta skriver sEB i sin prognos.
Arkivbild: Anders Ylander Kraftiga prisfall på bostäder är att vänta skriver sEB i sin prognos.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden