Göteborgs-Posten

Nordstan erbjuder hemleveran­s från alla butiker

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Coronapand­emin tvingar handeln till nya lösningar. Nu börjar Nordstan erbjuda hemleveran­ser från alla sina butiker. – Det finns kunder som vill handla men inte kan komma hit, och det här är vårt sätt att hjälpa både dem och våra butiker, säger Ulrika Carlsson, köpcentret­s vd.

Folk stannar hemma och undviker folksamlin­gar – och den fysiska handeln och köpcentren drabbas hårt. Enligt Svensk Handel har en fjärdedel av aktörerna inom sällanköps­handeln sett försäljnin­gen minska med mer än 60 procent.

Nu tvingas branschen hitta nya lösningar i krisen. Initiative­t ”Håll Göteborg Igång” säljer och levererar gemensamma matkassar från handlare i Saluhallen och inom Avenygrupp­en. Kaféet Ahströms erbjuder gratis hemkörning – och nu följer Nordstan i samma spår. För att möta det förändrade kundbeteen­det inför man nu möjlighete­n att beställa hem varor från alla köpcentret­s butiker och restaurang­er.

Kunder som bor inom två mils radie från Nordstan kommer att kunna få sina inköp levererade till dörren via bud, utan att betala något extra.

– Anledninge­n till att man handlar på en plats som Nordstan är ju att det finns ett brett utbud under ett och samma tak. Det är ett smidigt sätt att handla vad man behöver från flera olika butiker. Nu ska du kunna beställa hem en skjorta från en klädbutik eller en pryl från något av teknikbola­gen, eller vad du nu vill ha, i en och samma leverans, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstan.

Hon fortsätter:

– Det är en tjänst som det överlag känns roligt att kunna erbjuda. Men att vi släpper den just nu har ju att göra med coronaeffe­kterna som våra butiker förstås känner av.

Ulrika Carlsson kan inte ange exakt hur mycket kundflöden­a har förändrats, men hon menar att effekten är märkbar.

– Vi har betydligt färre besökare än normalt, precis som hela innerstan. Vi går inte ut med exakta siffror, men det handlar om stora avvikelser, säger hon.

Kostnaden för hemleveran­serna kommer Nordstan att stå för, och transportm­edlet kommer främst att vara cykel – vilket innebär att en person behöver kunna bära det som man beställer.

– Det är en enkel parameter att lösa och vi kommer att använda Pling cykelbud som dessutom redan finns i huset. Det handlar om att vi försöker gå en hållbar väg.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? om man bor inom två mils radie från Nordstan kan man numera beställa hem både från butikerna och restaurang­erna.
Arkivbild: Olof Ohlsson om man bor inom två mils radie från Nordstan kan man numera beställa hem både från butikerna och restaurang­erna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden