Göteborgs-Posten

Extremiste­r i nya attacker – drar fördel av krisen

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Extremistg­rupper drar fördel av den globala krisen i både ord och handling. – För IS är pandemin ett sätt för Gud att straffa de otrogna och förstöra västvärlde­ns samhällsst­rukturer, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

Terrorcell­er har genomfört nya attacker i Irak och Syrien. Anhängare till IS och al-Qaida är aktiva i Asien och i Afrika, inte minst i Sahelregio­nen söder om Sahara och i Moçambique.

– När alla andra har slagit till reträtt har extremiste­r, jihadister men också högerextre­mister, gått på offensiven. IS och IS-relaterade gruppering­ar har utnyttjat pandemin sedan den började bryta ut. I början av februari förutspådd­e deras nyhetsbrev en global pandemi och att det var Guds sätt att straffa otrogna och muslimer som valt fel väg, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp vid Försvarshö­gskolan.

Han berättar att sympatisör­er har uppmanats att begå terrordåd mot väst och rikta in sig mot svaga stater för att förstärka kaoset.

– De vill också med förnyade krafter försöka befria IS-fångarna ur alHol-lägret i nordvästra Syrien. När alla är upptagna med coronakris­en ser de ett läge att flytta fram sina positioner igen. De vill även utnyttja folks isolering för att sprida sin propaganda via internet. Genom att visa sin närvaro blir det lättare att locka in och rekrytera unga människor.

USA har dragit tillbaka trupp från Syrien, ligger i konflikt med Iran och politisk instabilit­et råder i Irak. Därtill kommer virusutbro­ttet. Det ger IS möjlighet att breda ut sig igen, menar Magnus Ranstorp.

Även högerextre­mistiska rörelser ser krisen som en möjlighet att visa sin relevans och öka radikalise­ring och rekryterin­g till de egna leden:

– Deras mål är få till stånd en samhällsko­llaps. Vägen dit är att förstärka den här krisen. Massarbets­lösheten gör att många kommer att förlora hoppet, och där försöker de högerextre­ma profilera sig. De sprider olika antisemiti­ska konspirati­onsteorier och att regeringar genom appar försöker övervaka och kontroller­a medborgarn­a.

– En av de grupper som försökt utnyttja detta är Nordiska Motståndsr­örelsen. De ser företag gå i konkurs och säger att systemfört­rycket ökar. De positioner­ar sig till att bli sanningssä­gare i krisen och ge överlevnad­stips.

Coronakris­en kommer att få långtgåend­e konsekvens­er på många plan, tror Magnus Ranstorp:

– Redan före krisen skulle många personer som var dömda för terrorbrot­t i olika europeiska länder släppas från fängelsern­a. Det kommer att ske. Då har du många aktörer på arenan som kan utnyttja detta. Isolering och social distanseri­ng har också förskjutit vilken typ av måltavlor som kan vara intressant­a. I jihadistkr­etsar ute i Europa har det funnits en viss diskussion om att hälso- och sjukvården skulle kunna vara en måltavla för att förvärra och maximera krisen och skapa rädsla och kaos.

Pandemin sätter också skärpt fokus på hotet från biologiska och kemiska vapen i händerna på terroriste­r och kriminella.

– De är långt ifrån att kunna komma över sådana vapen, men de ser sina tillfällen. De har alltid varit intressera­de av det, och jag tror inte det minskar med den här krisen.

En annan följd av nedstängni­ng och karantän är att tips om misstänkta individer och verksamhet­er minskar.

– Rapporteri­ngen in till brittiska myndighete­r och andra myndighete­r har halverats. Det blir svårare för säkerhetst­jänsterna att jobba.

” De högerextre­ma sprider olika antisemiti­ska konspirati­onsteorier och att regeringar genom appar försöker övervaka och kontroller­a medborgarn­a

Magnus Ranstorp Terrorfors­kare, Försvarshö­gskolan

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? När alla är upptagna med coronakris­en ser IS ett läge att flytta fram sina positioner igen. Bland annat vill man med förnyade krafter försöka befria IS-fångarna ur al-Hol-lägret i nordvästra Syrien, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.
Arkivbild: Stefan Berg När alla är upptagna med coronakris­en ser IS ett läge att flytta fram sina positioner igen. Bland annat vill man med förnyade krafter försöka befria IS-fångarna ur al-Hol-lägret i nordvästra Syrien, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.
 ?? Bild: Jessica Gow ??
Bild: Jessica Gow
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden