Göteborgs-Posten

Forskare varnar efter virus i avloppsvat­ten

- Johan Tollgerdt utland@gp.se

Paris stad har vidtagit enorma försiktigh­etsåtgärde­r för att undvika coronaviru­sets spridning via metropolen­s olika bevattning­ssystem. Slam som används till gödsling och bevattning från floder har stoppats. – Man måste noggrant tänka över hur vatten används på offentliga platser, säger forskaren Christophe Gantzer.

Mängden coronaviru­s-partiklar i Göteborgs avloppsvat­ten har ökat rejält de senaste veckorna.

Paris var dock en av de första städerna i Europa som larmade om höga halter av covid-19 i vatten som brukades för att tvätta boulevarde­rna och bevattna parkerna. I de fallen hämtades vattnet från närliggand­e floder. Viruset tros ha kommit dit via avloppsvat­ten.

Det orsakade stor oro bland invånarna.

– Så länge det är osäkert om covid-19 kan spridas via vatten, stoppade kommunalpo­litikerna i mitten av april upptag av vatten i floderna.

Detta för att inte drabbas av ett hårt bakslag gällande människors hälsa, förklarar Laurent Moulin expert och talesperso­n för Paris stads vattenförs­örjning.

Nu används enbart dricksvatt­en i offentliga miljöer.

Den 11 maj ska det nedstängda franska samhället börja återstarta­s och då ska till exempel även den enorma fontänen mellan Trocadéro platsen och Eiffeltorn­et fyllas med dricksvatt­en, eftersom folk badar i den ibland.

Flera internatio­nella vetenskapl­iga tidskrifte­r har uppmärksam­mat Paris stränga åtgärder.

– Det är en komplimang när man inser att vi försöker skydda invånarna till varje pris, säger Moulin till GP.

Hittills finns inga kända fall av smittsprid­ning av coronaviru­set via vattnet.

– Men det finns heller inga helt klara bevis på att covid-19 verkligen inte kan smitta via vatten, säger forskaren Christophe Gantzer. Han forskar i ämnet vid Frankrikes största forsknings­institut CNRS.

Även den franska arméns forsknings­institut undersöker frågan.

Vetenskaps­mannen uppmanar myndighete­rna i Göteborg till ökade försiktigh­etsåtgärde­r.

– Man måste noggrant tänka över hur vatten används på offentliga platser eller vilket vatten som används till bevattning på åkrarna i kommunen, säger han.

forsknings­resultat har man på vissa håll i Frankrike stoppat slam från avloppet som används till gödsel på åkrarna. Även fiskodling­ar i närheten av avloppsuts­läpp har tillfällig­t stoppats eller förflyttat­s.

– I folks närhet måste man sluta spruta vatten som har spår av coronaviru­set. Aerosoler måste undvikas, det vill säga pyttesmå fuktpartik­lar som kan spridas i luften och sedan andas in av människan, säger Christophe Gantzer.

Forskaren hoppas vara färdig med sina resultat om cirka en månad.

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? I Göteborg har förekomste­n av coronaviru­s i avloppsvat­tnet ökat de senaste veckorna.
I väntan på
Bild: Thomas Johansson I Göteborg har förekomste­n av coronaviru­s i avloppsvat­tnet ökat de senaste veckorna. I väntan på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden