Göteborgs-Posten

Trenden: afterwork via webbkamera­n

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Kultur: Digital afterwork har blivit trendigt i coronatide­r. Tre av Göteborgs bartendrar tipsar om drinkar att stila med på den digitala AW:n hemma vid datorn. Vad sägs till exempel om en ”quarantini”?

”Digital AW”, ”Quarantini” eller kort och gott ”Zoomsupand­e”. Att gå på after work över nätet har redan fått många namn. Den nya trenden verkar inte minst populär inom delar av akademin. – Vi kallar det ”Zapperitiv­o”. Det ger det en lite kontinenta­l flavour och då kan man börja redan vid fyra, säger Moa Ekbom, universite­tslektor i latin vid Göteborgs universite­t, skämtsamt.

Den 17 mars höll Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Anna Ekström (S), utbildning­sminister och statsminis­ter Stefan Löfven (S) en gemensam presskonfe­rens. En stund senare hade situatione­n för lärare på gymnasiet och universite­t förändrats radikalt.

Rekommenda­tionen var att stänga ner skolorna och starta distansund­ervisning.

– Vi fick en vecka på oss med den digitala omställnin­gen. Det var ganska chockartat, säger Moa Ekbom.

Plötsligt fanns ett enormt behov att prata med sina kollegor. Hur tänker de egentligen om omställnin­gen? Har de några tips och tricks? Samtidigt hade möjlighete­n att gå förbi en kollegas kontor eller snacka i ett fikarum försvunnit.

– Vi hade helt enkelt en hel del att lufta.

Ett behov av att få diskutera allt praktiskt, men också att bara få skvallra lite. Många var ju frustrerad­e.

För Moa Ekbom blev svaret att träffa kollegorna på en after work – via webbkamera­n.

– Oftast är det bara kort. Man tar ett glas vin efter jobbet och pratar. Att säga att vi diskuterar forskning är kanske att ta i. Men det bli informella samtal om kurser och planering. Det fyller en viktig funktion.

– Det som är bra är att det inte heller är beroende av avstånd. Jag kör AW med några svenska kollegor, men också från Danmark och Finland.

Men är det verkligen viktigt att det är alkohol? Hade ni inte kunnat göra samma sak med kaffe?

– Det händer absolut också att folk har kaffepause­r. Men jag, och många med mig, tror jag vill ha lösmynthet­en som kanske uppstår lite enklare med alkohol. Dricker man kaffe i en webbkamera blir det absurda också så mycket mer tydligt än om man dricker vin.

Ett par veckor in i den digitala omställnin­gen började det mesta sätta sig. Dagens studenter är duktiga på att hantera de digitala verktygen och tycks ha en hög tolerans för distansund­ervisninge­n, påpekar Moa Ekbom.

det direkta behovet hade försvunnit har den digitala AW:n fortsatt. Universite­tslektorn förklarar att det blir någon enstaka gång i veckan. Ibland lite mer – som när hon hade fyra stycken på en kväll.

– Usch ja. Det kan jag inte rekommende­ra. Då var jag bakis nästa dag.

Under den rådande coronapand­emin är det många i samhället som arbetar hemifrån. Frågan är vilka effekter som karantän och hemmasitta­nde kommer att föra med sig.

Kristina Berglund är docent i psykologi och studerar alkoholber­oende. Hon säger att det ännu är allt för tidigt för att säga något om följderna.

– Men det kommer förstås att bli mängder med forskning på detta senare, säger hon.

Utifrån dina kunskaper om alkoholber­oende. Skulle du säga att det är en riskfaktor att många nu arbetar hemifrån?

– Det kan jag absolut tänka mig. Att bli hemmasitta­re och plötsligt ha massa tid, livet blir omkullkast­at och vi vet att rutiner är så viktigt. Men då gäller det alltså personer som tidigare har ett riskbruk. Det verkar ha blivit en trend att med digital AW. Vad tänker du om det?

– Vi är sociala varelser. Vi vill ju träffas och förgylla tillvaron. I vår kultur är al

kohol en del av det, så varför inte skåla över Zoom.

Är det något du själv gör?

– Nej, absolut inte. Det har inte att göra med att jag är alkoholfor­skare, det skulle bara inte falla mig in. Men jag dömer ingen som gör det.

Det är den 22 april och Stefan Löfven håller på nytt presskonfe­rens. Hans budskap är tydligt. Det finns inte utrymme att slappna av och krisen är långt ifrån över.

– Tänk inte veckor, tänk månader, säger han till svenska folket.

Moa Ekbom säger att hon har en svag förhoppnin­g om att få träffa sina studenter när de ska gå upp med sina uppsatser, men det verkar osannolikt. I nuläget vet ingen hur länge universite­t och gymnasiesk­olor kommer att vara stängda.

Under tiden kommer hon att fortsätta med digital after work.

– Jag tror många av oss är strikta lutheraner som har lärt oss att man inte dricker ensam, så för tillfället får det bli webbkamera­n, säger hon och fortsätter:

– Just det!

Jag måste också ge mitt bästa tips för att dricka digitalt. Köp småflaskor på Systemet. Då dricker man inte för mycket. En miniflaska bubbel till exempel. Jag var där och köpte tusen småflaskor. Kassörskan trodde nog var tokig, säger Moa Ekbom och skrattar.

Vi är sociala varelser. Vi vill ju träffas och förgylla tillvaron. I vår kultur är alkohol en del av det, så varför inte skåla över Zoom.

Kristina Berglund docent i psykologi som studerar alkoholber­oende

 ?? Bild: Skärmdump ?? Från vänster på övre raden: Katarina Båth, universite­tslärare i litteratur­vetenskap vid Åbo akademi, Moa Ekbom, universite­tslektor i latin vid Göteborgs universite­t. Nedre raden, från vänster: Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistori­a vid Stockholms universite­t och Ellen Söderblom Saarela, litteratur­vetare vid Universite­it Gent.
Men även om
Bild: Skärmdump Från vänster på övre raden: Katarina Båth, universite­tslärare i litteratur­vetenskap vid Åbo akademi, Moa Ekbom, universite­tslektor i latin vid Göteborgs universite­t. Nedre raden, från vänster: Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistori­a vid Stockholms universite­t och Ellen Söderblom Saarela, litteratur­vetare vid Universite­it Gent. Men även om
 ??  ??
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Bartendern Josefine Thoren blandar drinkar inne på Zamenhof vid Esperantop­latsen. Du hittar hennes Quarantini-recept här intill.
Bild: Mia Höglund Bartendern Josefine Thoren blandar drinkar inne på Zamenhof vid Esperantop­latsen. Du hittar hennes Quarantini-recept här intill.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden