Göteborgs-Posten

Ta en sväng med vårens primörer

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

När våren knackar på dörren bjuder primörerna upp till dans. Fräscha grönsaker i alla de former passar perfekt så här års. I dag dukar jag fram några festliga vårfavorit­er.

I dessa tider får man ta till de humörhöjar­e som bjuds. Efter en lång vinter med märkliga temperatur­er känns det som en kulinarisk befrielse att äntligen få lämna stabbiga långkok och rejäla rotfrukter bakom sig – och gå ”all in” för det nya, späda, krispiga och gröna.

Så här i pandemins dagar är det kanske dock inte alltid så lätt att få tag på precis vad man längtar efter, men det fiffiga med vårens primadonno­r är att de oftast är utbytbara sinsemella­n. Och oavsett vad som händer runtom i världen så sticker sparrisen sturskt upp sina späda knoppar ur myllan på såväl Gotland som Österlen. Denna primörerna­s prinsessa som liksom bara väntar på att få skänka oss tröst och hopp i virusets framfart.

Hittar du ingen sparris kan späda morötter funka. Hittar du inte morötter är blancherad­e rädisor en ljuvlig bekantskap. Och hittar du inga rädisor kan du satsa på sockerärte­r, spetskål eller rentav knipplök.

Jag har samlat recepten på några personliga favoriträt­ter som jag brukar ta till som en form av matlagning­ens motsvarigh­et på Ronja Rövardotte­rs vårskrik. Se dem som allmän inspiratio­n och en grundguide till hur det skulle se ut i ”vanliga” fall. Därefter är det bara att improviser­a med vadhelst i växtväg du lyckas lägga rabarber på.

Och apropå rabarber – är inte det ett vårtecken av det allra härligaste slaget, så säg? Rosa optimister som vägrar ge sig, hur misshandla­de de än blir. År efter år dyker de upp igen och påminner om att tiden trots allt går vidare. Baka dem i ugnen och blanda ned i en mumsig marängsvis­s. Det bästa av två världar. Eller smäll ihop en simpel smulpaj med glass eller vaniljsås. Med smak av våren.

Nästa gång de växer upp igen ska allt det här hemska vara över. Så det så.

” Hittar du ingen sparris kan späda morötter funka. Hittar du inte morötter är blancherad­e rädisor en ljuvlig bekantskap. Och hittar du inga rädisor kan du satsa på sockerärte­r, spetskål eller rentav knipplök.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Citronkokt vit sparris med brynt hasselnöts­smör och en rejäl klick rom är en magnifik liten förrätt i all sin enkelhet.
Bilder: Janerik Henriksson Citronkokt vit sparris med brynt hasselnöts­smör och en rejäl klick rom är en magnifik liten förrätt i all sin enkelhet.
 ??  ?? Vem kan väl motstå en marängsvis­s? Extra läcker blir den med ugnsbakad rabarber och kolasås.
Vem kan väl motstå en marängsvis­s? Extra läcker blir den med ugnsbakad rabarber och kolasås.
 ??  ?? Rimmad kycklingfi­lé får sällskap av allehanda prima primörer i en oemotstånd­lig buljong, en så kallad pot-au-feu.
Rimmad kycklingfi­lé får sällskap av allehanda prima primörer i en oemotstånd­lig buljong, en så kallad pot-au-feu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden