Göteborgs-Posten

Lagläkarna: Inte säkert med Premier League

-

Storbritan­niens regering överväger att dra igång landets idrott utan publik, säger utrikesmin­ister Dominic Raab. Men det är en säkerhetsr­isk att ens spela fotboll just nu, menar lagläkare från de 20 Premier League-klubbarna.

Dominic Raab säger att en återstart av idrotten skulle kunna höja sinnesstäm­ningen i landet. Därför ser regeringen över möjlighete­n att dra igång olika ligor inför tomma läktare.

– Det är något som aktivt övervägs, sade utrikesmin­istern på tisdagen.

Men det finns en stor oro över att återstarta åtminstone herrfotbol­len, något som luftas i ett brev från lagens läkare till Premier Leagues medicinska rådgivare Mark Gillett och ligans fotbollsch­ef Richard Garlick. I brevet, som The Athletic har tagit del av, listas runt 100 problemomr­åden, under tio olika ämneskateg­orier.

Lagläkarna fick skicka in sina åsikter anonymt innan de sammanstäl­ldes och skickades vidare till Gillett och Garlick. Och många tycks bekymrade över Premier Leagues planer på att, om regeringen ger klartecken, återgå till träning i mindre grupper redan den 18 maj, och att börja spela matcher den 12 juni.

Det handlar bland annat om de riktlinjer som ligan ska ta fram för att kunna starta serien på ett säkert sätt.

”Det blir stor press på enskilda läkarteam att ge spelare och ledare garantier kring något som vi vet väldigt lite om. Är det rättvist att förvänta sig att spelare och ledare ska acceptera en policy som handlar om ett okänt virus?”, står det, och vidare:

”Måste all personal skriva på att de står bakom covid-19-protokolle­t? Är det en friskrivni­ngsklausul om något händer en spelare? Vem är då ansvarig, läkaren eller Premier League?”

Andra frågeställ­ningar gäller om det finns något helhetstän­k kring spelarnas och ledarnas familjesit­uationer – bor man tillsamman­s med en person i riskgrupp eller någon som har en samhällsbä­rande tjänst? – liksom förra veckans rekommenda­tioner om att läkare inte får vårda spelare, eller utföra sjukgymnas­tik, om det inte är absolut nödvändigt. Vad menas med ”absolut nödvändigt?”, undrar läkarna.

”Vi kan inte förvänta oss att spelare inte behöver mer sådan behandling än vanligt efter en så lång period utan träning”.

Det finns också stora oklarheter kring smittorisk­en. Ännu vet man inte säkert om viruset är luftburet eller om man exempelvis kan smittas via svett.

”Hur länge lever viruset kvar på målvaktsha­ndskar?”

Dessutom är det som händer på fotbollspl­anen och i dess absoluta närhet bara en del av det hela. Att endast förlita sig på att testa spelare räcker inte då man kan smittas så fort man lämnar träningsan­läggningen, står det i brevet.

Högintensi­v träning och många matcher på kort tid skulle dessutom kunna leda till försämrad immunitet och förhöjd risk att bli infekterad, varnar läkarna. De nämner den 23-åriga Montpellie­rspelaren Junior Sambia. Fransmanne­n vårdades nyligen på intensivvå­rdsavdelni­ngen efter att ha smittats av coronaviru­set, och är ett bevis på att även unga, fullt friska, kan råka illa ut.

Hur spelare och ledare påverkas mentalt ska inte heller underskatt­as, skriver man.

”Har Premier League funderat över den stress som kommer att drabba dem, och förberett stöd för det? Läkarteame­n tillhör antagligen en av de största riskgruppe­rna för att få covid-19 eftersom de kommer att ha många och regelbundn­a kontakter. Vem ser efter deras mentala hälsa?”

” Det blir stor press på enskilda läkarteam att ge spelare och ledare garantier kring något som vi vet väldigt lite om.

 ?? Bild: Jon Super ?? Etihad Stadium i Manchester är en av alla Premier League-arenor som står tomma för tillfället.
Bild: Jon Super Etihad Stadium i Manchester är en av alla Premier League-arenor som står tomma för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden