Göteborgs-Posten

Klart för Bundesliga­start – men oklart för damerna

- Lasse Mannheimer Mikael Forsell

Fotbollen är snart tillbaka i Tyskland. Herrarnas Bundesliga har fått grönt ljus för omstart under andra halvan av maj. Hur det blir för damerna är desto mer oklart. – Vi väntar fortfarand­e på beslut, säger Bayern Münchens Amanda Ilestedt.

Angela Merkel och hennes regering klubbade beslutet om herrfotbol­lens omstart efter ett möte med de styrande i de tyska delstatern­a.

– Matcher kommer att tillåtas under de bestämda reglerna, sade förbundska­nsler Merkel på en presskonfe­rens.

Bundesliga kan återupptas under andra halvan av maj, säger Merkel, så länge man håller sig till tyska fotbollsfö­rbundets (DFB) uppsatta riktlinjer. Det innebär matcher utan publik och med regelbundn­a tester av spelare. Ett annat krav är att varje lag anlitar en ”hygienansv­arig”, som ska se till att stoppa eventuell smittsprid­ning.

Att starta om herrserier­na är nödvändigt, anser ligaföreni­ngen DFL. Ligorna sysselsätt­er 56 000 människor och fler än ett dussin av de 36 lagen i Bundesliga och Zweite Bundesliga uppges stå på randen till konkurs. Om man hade ställt in säsongerna hade de dessutom haft motsvarand­e 3,2 miljarder kronor från tv-kontrakt att betala tillbaka.

Lika säkert är det inte att damernas Bundesliga spelar klart säsongen. Det är DFB, inte DFL, som ansvarar för damernas högstaseri­e

och de svenska Tysklandsp­roffsen är fortfarand­e ovetande om hur det blir.

– Det är en bra fråga. Nu kom ett beslut om herrarnas första- och andraliga, och sedan väntar vi på beslut hur det blir för vår del. Men vi vet inte mer än det just nu, säger Bayern Münchens Amanda Ilestedt.

Landslagsb­acken svarar ”njaej” på frågan om de har fått några indikation­er på vilka alternativ som finns.

– Det är klart att det planeras olika scenarion, ett ”best case” att vi kör igång direkt, eller att det blir senarelagt eller att det inte blir av alls. Men nu när herrarna ändå får spela vidare så kanske det i alla fall ser ljusare ut. Men jag har ingen aning mer än så, säger Ilestedt.

Helgerna 16–17 maj och 23–24 maj har öronmärkts som tänkbara datum för herrarnas omstart, skriver AFP. Tidigare än så är inte möjligt.

”Omstarten av matchaktiv­iteter måste föregås av en två veckor lång karantän, lämpligen som träningslä­ger”, står det i ett dokument om överenskom­melsen, som AFP tagit del av. Det är upp till den tyska ligaorgani­sationen att bestämma startdatum, och man har ett videomöte under torsdagen för att spika detaljerna.

Coronapand­emin stoppade spelet i herrarnas Bundesliga efter den 11 mars. Det återstår nio omgångar.

 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? Amanda Ilestedt väntar fortfarand­e på besked.
Arkivbild: Mathias Bergeld Amanda Ilestedt väntar fortfarand­e på besked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden