Göteborgs-Posten

Anders Tegnell tror inte på att allsvenska­n kan starta i juni

- Jörn Spolander Henrik Skiöld

Statsepide­miolog Anders Tegnell tror inte att allsvenska­n i fotboll kan starta den 14 juni som klubbarna, Fotbollför­bundet och föreningen Svensk Elitfotbol­l siktar på.

– Inte som det ser ut i dag, konstatera­r han.

Elitfotbol­len jobbar brett för att kunna avgöra kvartsfina­lerna i svenska cupen för herrar den 1 juni och två veckor senare genomföra den allsvenska premiären. Samtidigt hoppas damallsven­skan ha avspark den 31 maj.

Elitklubba­rna och deras intresseor­ganisation Sef jobbar med hjälp av fotbollsfö­rbundet på att få gehör för sitt förslag.

Ett genomarbet­at regelverk har presentera­ts för Folkhälsom­yndigheten. Det innehåller bland annat i detalj hur lagen bor, transporte­rar sig, klär om, vilka som släpps in på arenorna, koder för uppträdand­e, med mera. Men i dagsläget tyder inte mycket på att ett undantag i restriktio­nerna och rekommenda­tionerna görs för elitfotbol­len.

På frågan hur Anders Tegnell bedömer möjlighete­n till elitfotbol­l utan publik i slutat av maj och början av juni svarar han:

– Som ganska små, som jag kan bedöma nu. Vi har väldigt svårt att tro att det kan göras speciella bedömninga­r för enskilda evenemang.

– Som det ser ut i dag tror jag inte att det är goda odds att det ska kunna ske, men det är några veckor kvar och vi kommer att titta på den här frågan löpande och se hur epidemin förändras fram till dess.

– Men fortsätter det på det här viset så skulle jag tycka att det är olämpligt, säger Tegnell.

Så man ska inte sätta några pengar på att det blir spel i juni?

– Nej, jag skulle inte sätta några pengar på det i dag, men som sagt, den här sjukdomen har förvånat oss förut så då kan den göra det igen.

 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? Frågan är när det kan bli spel på Gamla Ullevi igen.
Arkivbild: Daniel Stiller Frågan är när det kan bli spel på Gamla Ullevi igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden