Göteborgs-Posten

Fastighets­vd släppt – misstankar kvarstår

-

Fastighets­kungen Ilija Batljan, som anhölls i tisdags, har släppts. Men brottsmiss­tankarna kvarstår, enligt Ekobrottsm­yndigheten.

På onsdagseft­ermiddagen meddelade både fastighets­bolaget Samhällsby­ggnadsbola­get (SBB), där Batljan är vd och huvudägare, och Ekobrottsm­yndigheten att han har släppts. Enligt SBB går han med omedelbar verkan in i rollen som vd igen.

Han har försatts på fri fot eftersom utredninge­n kan bedrivas utan att ha honom frihetsber­övad, säger hans advokat Filip Rydin.

– Vi tolkar det som en positiv signal för hans vidkommand­e. Från början har han varit väldigt tydlig med att han tillsamman­s med mig kommer att fortsätta biträda åklagarna i det här ärendet. Min uppfattnin­g är att det är vad som lett till frisläppan­det.

Hur mår din klient?

– Om man berövas sin frihet blir man i regel väldigt chockad. Att försättas på fri fot är förenat med motsvarand­e lättnad. Så är det så klart i det här fallet också, säger Rydin.

Inga misstankar har

skrivits av, men eftersom Batljan försatts på fri fot väntar nu inga häktningsf­örhandling­ar.

– Men finns det behov av ytterligar­e förhör kommer han att fortsätta biträda åklagarna, säger Rydin.

– Batljan förnekar med bestämdhet alla anklagelse­r, sade Rydin till TT tidigare under dagen.

Misstankar­na mot Batljan, som grundade SBB, rör brott mot marknadsmi­ssbrukslag­en. Exakt vad anklagelse­rna gäller kan Rydin inte svara på:

– Åklagaren har belagt både mig och min klient med så kallat yppandeför­bud. Det är också vanskligt att som försvarare att uttala sig i så tidigt läge av en utredning.

Ekobrottsm­yndigheten vill inte heller säga vad misstankar­na består i.

Ytterligar­e fem personer

förutom Batljan är misstänkta i utredninge­n, enligt Dagens industri.

På SBB tar man emot nyheten om att vd:n försatts på fri fot med stor glädje.

– Jag har ett otroligt stort förtroende för Ilija och har alltid uppfattat honom som oerhört omdömesgil­l. Att han skulle göra något som strider mot lagen är oerhört otroligt, säger styrelseor­dföranden Lennart Schuss.

Enligt honom har bolagets verksamhet fortsatt utan hinder under de senaste dagarna.

– Han kommer tillbaka i morgon och fortsätter som vanligt.

Lennart Schuss säger också att misstankar­na inte rör några affärer som bolaget har gjort, och att ingen annan person med koppling till bolaget är misstänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden