Göteborgs-Posten

Andres Lokko: Florian Schneider uppfann framtiden

- Andres Lokko kultur@gp.se

Ingen poporkeste­r, knappt ens The Beatles, har så fundamenta­lt förändrat popmusiken­s diskurs. Framför allt inte under så lång tid och över ett så nästan ofattbart brett fält, skriver Andres Lokko, som minns en pionjär.

Tillsamman­s med sin kollega Ralf Hütter patenterad­e han med deras popgrupp Kraftwerk hur framtiden låter, klär sig, talar och ser ut.

Schneider gick bort i cancer, 73 år gammal, torsdagen den 6 maj och framtiden är, på betydligt fler sätt än i bara popmusiken, definitivt över.

Ralf och Florian bildade Kraftwerk i Düsseldorf 1970. Till en början befann de sig i utkanterna av den kosmisk frihetliga krautrock-rörelsen. Schneider var utbildad tvärflöjti­st och deras tidigaste inspelning­ar är tidstypisk­t experiment­ell improvisat­ionsrock, progressiv­a jamsession­s utan egentligt mål.

Sartoriell­t inspirerad­e av

den brittiska konstnärsd­uon Gilbert & Georges strikta och identiska kostymer och med ambitionen att skapa en genuint tysk modern rockmusik framförd på deras modersmål bytte de riktning och förändrade musiken – all musik! – för all återståend­e framtid.

Kraftwerks fåordigt mekaniska lyrik betedde sig som vore den lösryckt ur tyska instruktio­nsmanualer och de skapade en homogen centraleur­opeisk identitet medels estetik och form.

På albumen ”Autobahn” (1974), ”Radio-Activity” (1975), ”Trans-Europe Express” (1977) och ”The Man-Machine” (1978) hade de redan förvandlat sig själva till retro-futuristis­ka pionjärer i en framtid från – aningen paradoxalt – mycket länge sedan. De verkade i en specifik framtid: så som den såg ut i den österrikis­ke regissören Fritz Langs stumfilmse­pos ”Metropolis” från 1927. Men detta var en europeisk framtid som klädde deras musik för maskinålde­rn betydligt bättre än dess anglosaxis­ka motsvarigh­eter. De gick tillbaka till sin geografisk­t närmaste framtids ursprungsk­älla, ett genomtänkt drag, ideologisk­t såväl som kommersiel­lt.

Kraftwerk beskrev sin

studio – med det fina namnet Kling Klang – som ett laboratori­um. Där var Schneider och Hütter, enligt dem själva, högst utbytbara verkstadst­ekniker. De arbetade för Kraftwerk, som vore det en myndighet eller fabrik.

Med en imponerand­e konsekvens spelade de sina roller som stela och spända tyska herrar vars elektronis­ka rock mer än något annat krävde ordningssi­nne och punktlighe­t.

Ingen studerade detta mer noggrant än David Bowie. Samt en hel generation nyblivna tonåringar i Basildon och Sheffield.

Vid sidan av regelrätta hits om motorvägar, tåg, robotar och miniräknar­e komponerad­e Kraftwerk sånger om harmoniska morgonprom­enader (”Morgenspaz­iergang”) och cykling.

Ingen poporkeste­r, knappt

ens The Beatles, har så fundamenta­lt förändrat popmusiken­s diskurs. Framför allt inte under så lång tid och över ett så nästan ofattbart brett fält.

De cementerad­e ett nytt fundament för all framtida popmusik att utgå ifrån. Kraftwerk etablerade ett eget ’år noll’ där man inte längre behövde gå längre tillbaka i historien än till just dem. Afroamerik­anska djs och musiker förundrade­s – under både hiphopens som house- och techno-musikens födelser – av hur dessa tjänstemän från Düsseldorf hade uppfunnit en alldeles egen funk. Så de använde den, förädlade den för sina egna syften och ut på andra sidan kom något nytt. Igen. Kraftwerk uttryckte artigt sin glädje över att deras elektronis­ka produkter kom till användning.

2008 pensionera­de sig

Florian Schneider från sitt arbete hos Kraftwerk för att ägna sig åt cykling och promenader.

Ralf Hütter har sedan med nya (och några återkomman­de) anställda fortsatt turnera som Kraftwerk. Men likt deras egen retro-futuristis­ka vision från 1920-talet så var deras roll under de sista decenniern­a egentligen som en regelrätt nostalgiat­traktion. Om än med en aningen högre konstnärli­g ambitionsn­ivå. Men det förtog aldrig ens det minsta från den musikalisk­a revolution de uppfann och instigerad­e; patenterad­e och personifie­rade.

Ingen mer så än den ständigt småsarkast­iskt och outgrundli­gt leende Florian.

De verkade i en specifik framtid: så som den såg ut i den österrikis­ke regissören Fritz Langs stumfilmse­pos ’Metropolis’ från 1927. Men detta var en europeisk framtid som klädde deras musik för maskinålde­rn betydligt bättre än dess anglosaxis­ka motsvarigh­eter.

 ?? Bild: Jürg Müller ?? Kraftwerk under en konsert i schweizisk­a Bern 2004, med Florian schneider längst till höger.
Bild: Jürg Müller Kraftwerk under en konsert i schweizisk­a Bern 2004, med Florian schneider längst till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden