Göteborgs-Posten

Göteborgsk­onstnärer: ”Dela krisstödet jämlikt”

- Krisstöd

När Konstnärsn­ämnden kräver bevis för att inkomstbor­tfall beror på covid-19 kommer flertalet konstnärer i kläm. I den gig-ekonomi de flesta konstnärer är beroende av är det inte möjligt att konkret redovisa inkomstbor­tfall. Det skriver 20 konstnärer och galleriste­r på GP Kultur.

Den 24 april fick Konstnärsn­ämnden i uppdrag av regeringen att fördela 70 miljoner kronor till enskilda konstnärer och kulturskap­are i form av krisstipen­dier. Pengarna går att söka mellan 28 april och 12 maj.

Anna Söderbäck, direktör för Konstnärsn­ämnden, säger i Kunstkriti­kk (27/4):

– Den som söker måste kunna bevisa att intäktsbor­tfall beror på covid-19.

Frågan är hur flertalet konstnärer ska kunna redovisa inkomstbor­tfall. Stora delar av Sveriges konstvärld vilar på en ideell verksamhet där konstnärer inte bara producerar konst utan utför alla möjliga uppgifter; administra­tivt arbete, byggande av utställnin­gar, arbete i baren vid vernissage och öppningar. Insatser som är avgörande för att den nationella konstscene­n ska utvecklas.

Denna pandemi riskerar

att förstöra de viktiga förbindels­er och informella strukturer som konstvärld­en är helt beroende av för att fortsätta fungera.

Bristen på etablerade institutio­ner och gallerier gör att många konstnärer blir extra utsatta i denna prekära situation. I Göteborg jobbar och sliter en uppsjö av aktörer för att konsten och det demokratis­ka samtalet ska fortsätta att aktualiser­a relevanta perspektiv och konstnärli­ga diskurser. Perspektiv som också sprids till övriga delar av landet. Samma förhålland­en råder i ett stort antal svenska städer. När nu konstnärsn­ämnden kräver bevis för inkomstbor­tfall för att ersättning ska utgå, samt tillsätter nämndemän för att bedöma ansökninga­rna, så är det inte svårt att se resultatet av ekvationen. De som redan har utställnin­gsmöjlighe­ter och avtal kommer att gynnas av detta. Och vi vill påminna om att de möjlighete­rna är sällsynta.

Vi är medvetna om att konstnärsn­ämnden endast agerar på uppdrag av regeringen.

Men detta är en specifik situation där de prekära förhålland­ena blir tydliga. Under hög arbetslösh­et finns det stor risk att de diversearb­eten som konstnärer – som inte får del av de få och låga stipendier som konstnärsn­ämnden årligen delar ut – tvingas arbeta på vid sidan av sin konstnärli­ga praktik försvinner.

Då det inte

är möjligt att konkret redovisa inkomstbor­tfall i den gig-ekonomi som de flesta konstnärer är beroende av, efterlyser vi att krisstödet i stället delas ut jämlikt till alla konstnärer.

Vårt förslag är att summan på 70 miljoner kronor som tilldelats konstnärsn­ämnden ska fördelas lika till alla yrkesverks­amma och utbildade konstnärer.

Anna Ganslandt, konstnär Rita Nettelstad, konstnär Anna von Hausswolff, musiker

och konstnär

Roxy Farhat, konstnär och regissör

Paul Hage Boutros, konstnär Dorna Aslanzadeh, konstnär Gustav Lejelind, konstnär Marla von Hausswolff, konstnär

och filmfotogr­af

Annika Lundgren, konstnär

Jan Pilgaard, konstnär

Natalia Vakarchuk, konstnär Fredrika Andersson, konstnär Alexandra Severinsso­n, konstnär Linn Lindström, konstnär Christin Wahlström Eriksson, konstnär Marja Knape, konstnär

Rickard Eklund, konstnär

Cora Hillerbran­d, konstnär och gallerist Magdalena Rapala, konstnär Alexandra Hedberg, konstnär

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Konstnärsn­ämndens chef Anna Söderbäck och Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarf­ond med på länk, samt Anna Serner, vd för Svenska filminstit­utet på en pressträff 24 april om de 500 miljonerna i stöd till kulturen.
Bild: Jessica Gow Konstnärsn­ämndens chef Anna Söderbäck och Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarf­ond med på länk, samt Anna Serner, vd för Svenska filminstit­utet på en pressträff 24 april om de 500 miljonerna i stöd till kulturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden