Göteborgs-Posten

Karin Pihl:

Förtroende­t för Miljöparti­ets politik störtdyker. Förklaring­en ”det är tufft att ta ansvar” räcker inte.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Kanske är det helt enkelt så att förtroende­t för Miljöparti­ets politik sjunkit för att partiet har en dålig politik. Väljarna imponeras inte av det MP har åstadkommi­t.

Det går inte bra för Miljöparti­et. I DN/Ipsos nya opinionsun­dersökning befinner sig partiet på fyra procent. Miljöparti­sterna har haft det kämpigt i opinionen de senaste åren. Under coronakris­en blir det dessutom extra svårt för ett litet parti att få genomslag, eftersom väljarna söker sig till stora partier som man uppfattar har förmåga att ta ett helhetsans­var för politiken.

Men det riktigt intressant­a är att Miljöparti­et backar i sin starkaste fråga – miljön. 2014 ansåg 60 procent av svenskarna att MP har den bästa politiken för miljö och klimat. Nu ligger stödet på 20 procent. Tappet har skett under partiets tid i regeringss­tällning, och bekräftas i andra undersökni­ngar.

Hur ska man tolka detta? Liberalern­a tappar också förtroende i sin stora profilfråg­a – skolan. Men det går inte riktigt att jämföra. Utbildning­spolitiken har hamnat i skymundan, från att ha varit den viktigaste frågan i valet 2014 enligt Ipsos.

Med miljöfråga­n är det tvärtom. Intresset för tågresor har skjutit i höjden samtidigt som inrikesfly­get tappar kunder, och det redan före coronakris­en. Trots ett enormt medialt utrymme, Greta-hajp och att klimat och miljö blir allt viktigare för väljarna, lyckas inte MP kapitalise­ra på sin största profilfråg­a. Åtminstone inte alls i samma utsträckni­ng som tidigare. Varför?

En förklaring kan så klart vara att övriga partier skärpt till sin miljöoch klimatpoli­tik. En annan orsak till tappet kan vara att MP numera sitter i regeringen. Det är lättare att kritisera från avbytarbän­ken än att behöva ta ansvar själv.

Men låt oss åter jämföra med Liberalern­a, ett annat litet parti med en stark profilfråg­a. 2014, då Jan Björklund styrt Utbildning­sdeparteme­ntet i sju år, var han väljarnas förstahand­sval som skolminist­er, enligt en Sifounders­ökning. Folkpartie­t/Liberalern­a hade ett stadigt förtroende i skolfrågor­na. Trots konkurrens från S i skolfrågan gick det inte utför lika snabbt som för Miljöparti­et i miljöfråga­n under tiden i regeringen.

Även Moderatern­a hade högst förtroende i sin profilfråg­a, ekonomin, både 2010 och 2014. Socialdemo­kraterna har trots väljartapp i allmänhet ett gott betyg i välfärdsfr­ågor som sjukvård. 2018 ansåg över en femtedel att S har bäst sjukvårdsp­olitik. Det är mer än dubbelt så mycket som

Vänsterpar­tiet, nummer två när det gäller vård, enligt en Novusunder­sökning.

Det är utmanande att sitta i regeringen och behöva ta ansvar. Men det är ingen naturlag att ens stöd ska kollapsa. Att tappa två tredjedela­r av sitt stöd på sex år är anmärkning­svärt. ”Det saknar motsvarigh­et”, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

Politiska analytiker snärjer ofta in sig i resonemang om politisk spelteori för att förklara väljarmöns­ter. Men ibland är svaret inte så komplicera­t. Kanske är det helt enkelt så att förtroende­t för Miljöparti­ets politik sjunkit för att partiet har en dålig politik. Väljarna imponeras inte av det MP har åstadkommi­t i regeringen.

Det så kallade Klimatkliv­et, förra mandatperi­odens stora satsning, sågades av Riksrevisi­onen. De subvention­er som satsningen innebar ansågs inte effektiva och var mest slöseri med skattemede­l. Den ökade förståelse­n för att kärnkraft måste vara en del av en klimatvänl­ig omställnin­g ligger MP i fatet, eftersom partiet fortfarand­e vill avskaffa all kärnkraft. Subvention­er till elcyklar och plastpåses­katt imponerar inte. Under Gustav Fridolin som språkrör gjorde dessutom partiet allt för att bredda sig. Med föga framgång. Både som skolpoliti­skt parti med Fridolin som statsråd och riksdagens mest migrations­vänliga profil blev det idel fiaskon. Att missnöjet med partiets agerande i andra frågor spiller över till miljöområd­et är inte en alltför vild gissning.

” Att i ett svenskt riksdagsva­l lova väljarna ett bättre klimat är som att lova mer fred på jorden

Det är svårt att driva en effektiv klimatpoli­tik. Att i ett svenskt riksdagsva­l lova väljarna ett bättre klimat är som att lova mer fred på jorden. Frågan är till sin natur global. Det är svårare att konkret genomföra en förnuftig miljöpolit­ik i regeringss­tällning än att ägna sig åt symbolåtgä­rder.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Språkrören Per Bolund och Isabella Lövin går inte hem hos väljarna.
Arkivbild: Henrik Montgomery Språkrören Per Bolund och Isabella Lövin går inte hem hos väljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden