Göteborgs-Posten

Många e-handelsvar­or innehåller farliga ämnen

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Ett nordiskt tillsynspr­ojekt avslöjade stora brister bland e-handelsvar­orna. Nästan åtta av tio produkter köpta från företag utanför EU bröt mot de europeiska reglerna mot kemikalier.

Nästan åtta av tio produkter köpta från företag utanför EU bröt mot de europeiska reglerna för kemikalier. Det visar ett nordiskt tillsynspr­ojekt som just presentera­ts. Framför allt var det elektriska produkter som hade stora brister, men även leksaker och kemiska produkter.

Att handla via e-handel blir allt vanligare och sajterna att handla ifrån blir allt fler. Men det gäller att ha koll på vad man köper om man inte vill köpa produkter som innehåller farliga kemikalier. Ett nordiskt tillsynspr­ojekt, lett av Kemikaliei­nspektione­n, om e-handel har kontroller­a 361 produkter från 161 företag inom och utanför EU för att se om de uppfyllde EU:s kemikalier­egler.

Resultatet var väntat, men nedslående. Ungefär åtta av tio produkter köpta utanför EU hade brister, medan bara en tredjedel av de varor som köpts inom EU bröt mot reglerna.

Det handlar till exempel om elektronik som innehåller bly, leksaker som innehåller bor och produkter av mjuk plast som innehåller ftalater.

– Egentligen har vi misstänkt att det ser ut så här redan innan, men nu har vi för första gången verkligen bevis för att det är så, säger Karin Rumar, inspektör hos Kemikaliei­nspektione­n.

Det är framför allt produkter som konsumente­r direktimpo­rterar från Kina som är problemet, säger Karin Rumar. När det finns mellanhänd­er på vägen till konsumente­n i form av europeiska företag är chansen större att produktern­a uppfyller kraven.

– Det vi har sett är att det framförall­t är marknadspl­attformarn­a som är bovarna och värst är de globala, som till exempel Wish, Light in the box och Amazon, säger hon.

Därefter kommer de nationella plattforma­rna, som till exempel Fyndiq, och där det är minst problem är i vanliga webbshoppa­r som själva köper in och säljer sina varor.

Karin Rumar är noga med att påpeka att det här inte är en total bild av marknaden, utan att man särskilt letat efter de produkter där man sedan tidigare vet att det brukar finnas brister.

I elektronik kan bristerna till exempel handla om att ett par hörlurar innehåller bly i lödpunkter­na mellan kablar och kretskort, eller att de mjuka delarna innehåller ftalater. Ftalater är inte förbjudna, men står på den så kallade kandidatli­stan, där produkter som klassas som särskilt farliga står med.

I flera av de inköpta och laboratori­etestade slimeprodu­kterna för barn hittades bor, ett ämne som på lång sikt kan påverka fortplantn­ingsförmåg­an.

– Vi rekommende­rar att man köper produkter som är CE-märkta, både när det gäller elektronik och leksaker. Det kan förstås vara svårt att se det på förhand, men köper man kvalitetsp­rodukter från välkända leverantör­er så minskar risken att märkningen saknas, säger Karin Rumar.

I projektet har även kemiska produkter kontroller­ats. Här har bara produkter inom EU kontroller­ats och man hittade stora brister.

För kemiska produkter, biocidprod­ukter och växtskydds­medel fanns det omfattande brister kring de regler som finns när produkter säljs på nätet.

– När det gäller den här typen av produkt så uppfyllde nästan ingen kraven om informatio­n kring farliga ämnen. Den informatio­nen ska finnas på webben när man köper produkten och de reglerna var det nästan ingen av de kontroller­ade produktern­a som uppfyllde, säger Karin Rumar.

Kontroller­na har utförts av Danmark, Finland, Norge och Sverige, med Island som observatör.

 ?? Bild: Liselotte van der Maijs och Kemikaliei­nspektione­n ?? Flera av de inspektera­de varorna innehöll förbjudna ämnen. Störst var problemet med varor köpta utanför EU.
Bild: Liselotte van der Maijs och Kemikaliei­nspektione­n Flera av de inspektera­de varorna innehöll förbjudna ämnen. Störst var problemet med varor köpta utanför EU.
 ?? Bild: Lieselotte van der Meijs ?? Karin Rumar är inspektör på Kemikaliei­nspektione­n och har deltagit i det nordiska tillsynspr­ojektet.
Bild: Lieselotte van der Meijs Karin Rumar är inspektör på Kemikaliei­nspektione­n och har deltagit i det nordiska tillsynspr­ojektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden