Göteborgs-Posten

Uppsving för lokalt producerad­e matvaror

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Genom så kallade rekoringar kan konsumente­r köpa sina livsmedel direkt av producente­r i närheten. Eva-Maria Grönvall säljer viltkött i flera västsvensk­a rekoringar, och märker ett ökat intresse sedan coronapand­emin slog till.

– Många är rädda att behöva gå in i affärer, säger hon.

Det blir livesänt utspring vid Jonsereds herrgård utan anhöriga för årets Partillest­udenter. Gymnasiet avfärdar alternativ­en att begränsa eller flytta fram firandet.

Det blir sannolikt inget traditione­llt studentuts­pring för årets gymnasietr­eor i Partille. Förbudet mot sammankoms­ter på över 50 personer sätter stopp. I stället planeras en tillställn­ing på Jonsereds herrgård den 29 mars.

– Studenten betyder så extremt mycket för våra ungdomar. Vi som är 50 plus förstår inte detta. Det är då man lämnar ungdomsåre­n och blir vuxen. Något avslut ska vi ha, säger gymnasiets ena rektor Susanne Krook och förklarar att de ville satsa på något helt annorlunda snarare än en B-version av det traditione­lla.

I utspringet­s ställe kommer de cirka 80 treorna i två omgångar äta lunch, lyssna på levande musik och dricka bubbel i herrgården. Därefter ska det bli livesänt utspring med de andra eleverna som åskådare.

På andra håll, som Göteborg och Kungsbacka, satte kommunerna initialt stopp, men planerar nu begränsade versioner av traditione­n, med klassvisa utspring och några få anhöriga.

Men det alternativ­et avfärdar Partille gymnasium i dagsläget.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att hålla på om alla föräldrar kommer dit. Det ska bli något positivt och trevligt, inte någon polisverks­amhet, säger Susanne Krook och tillägger att de håller öppet för förändring­ar eftersom det snabbt kan komma nya besked om risken för smittsprid­ning av Covid-19.

Hugo Evebring, ordförande i Partille gymnasiums elevråd, är en av dem som sett fram emot att springa ut till väntande familj och vänner med den vita mössan på huvudet. Han berättar att treorna över lag är besvikna över att det inte blir som vanligt.

– Vissa säger att de skiter i vad det blir, att det är förstört ändå. Andra säger att det är bra att skolan anordnar något så vi ändå får en minnesvärd student, säger han.

Hugo Evebring tycker dock att det är ett bra ställnings­tagande att inte gå samma väg som Kungsbacka och Göteborg med begränsade utspring, eftersom han också tror att det skulle bli svårt att hålla antalet människor under 50. Att skjuta firandet framåt ser han som en mycket dålig idé.

– Då har vissa kanske flyttat härifrån eller börjat jobba. Jag tror inte att det skulle bli 100 procent uppslutnin­g i klasserna. Man har annat i livet då.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden