Göteborgs-Posten

Nu är rätt tid att inrätta ett statligt testaments­register

- Håkan Boström Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

När Gud kommer med prästen kommer Djävulen med arvingarna, lyder ett något vanvördigt gammalt talesätt. Det ligger dock en sanning i det. Arvstviste­r är ofta uppslitand­e och kan så split inom familjer för all framtid. Mitt i sorgen efter den avlidne ska svåra och känslosamm­a konflikter hanteras.

Bouppteckn­ingar och äktenskaps­förord ska enligt lag registrera­s hos Skatteverk­et. Men av någon anledning gäller det inte för testamente­n. Här råder ett slags vilda västern. Den som skriver ett testamente har inga garantier för att det inte försvinner om det förvaras i hemmet, eller i ett bankfack som kan öppnas utan vittnen.

Det går förvisso att förvara testamente­n hos vissa advokatfir­mor och begravning­sentrepren­örer. Men det är inte gratis och privata företag kan som bekant gå i konkurs. Ett testamente kan vara skrivet decennier innan dödsdagen. Testatorn, den som upprättat testamente­t, kanske inte är i stånd att skriva ett nytt när advokatfir­man lägger ned.

Det är en märklig ordning. Det har flera gånger motionerat­s i riksdagen om att införa en statlig registreri­ng. Framför allt Kristdemok­raterna har drivit frågan. Skatteverk­et har också ställt sig positivt till att hantera testamente­n. En majoritet i riksdagen har ställt sig bakom ett tillkännag­ivande om att utreda frågan. Ändå har inget hänt.

Justitiemi­nister Morgan Johansson har öppnat för att titta på frågan. I en interpella­tionsdebat­t i januari sa han att ett ”arbete med att överväga frågan på nytt har därför inletts i Regeringsk­ansliet”. Det ger visst hopp om en förändring.

En knäckfråga är om registreri­ngen ska vara frivillig eller obligatori­sk. Fördelen med en frivillig registreri­ng är att det ska vara lätt att skriva ett nytt testamente, det vill säga att ändra sin vilja. Argumentet för ett obligatori­um är att det skulle kunna uppfattas som att det registrera­de testamente­t har större tyngd om ett senare testamente inte är registrera­t.

Det är inget särskilt tungt vägande skäl. Med frivilligh­etslinjen behåller man dagens enkla möjlighet att förnya sitt testamente samtidigt som risken att testamente­n ”försvinner” minskar kraftigt. Frivilligh­et är därför bättre än inget register alls. Men ett obligatori­um vore också bättre än dagens situation.

Den som saknar familj i livet är i praktiken beroende av att få sitt testamente registrera­t. Den som vill testamente­ra en del av sin kvarlåtens­kap till någon annan än de närmaste familjemed­lemmarna tvingas leva med risken att testamente­t helt enkelt förstörs av någon som har intresse av det. Det här skapar rättsosäke­rhet.

Nu under coronaepid­emin har intresset för att skriva testamente ökat kraftigt (SR 5/5). Det vore ett lägligt tillfälle för regeringen att komma till skott. Helst omedelbart.

Den som skriver ett testamente har inga garantier för att det inte försvinner om det förvaras i hemmet, eller i ett bankfack som kan öppnas utan vittnen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden