Göteborgs-Posten

Är det så att skolan slösar pengar på annat än undervisni­ng?

-

Replik

20/4 Grundskole­förvaltnin­gen sätter munkavle på chefer, 28/4 Ingen munkavle på chefer

Den 28/4 skrev Kristin Perem, Göteborgs grundskole­förvaltnin­g, en replik på Grundskole­förvaltnin­gen sätter munkavle på chefer (20/4). Som det ser ut för Göteborgs Stads grundskolo­r i dag har hon säkert rätt – ekonomi och budget är det viktiga i Göteborg, inte Skollagen eller elevernas resultat. I hela hennes inlägg nämns eleverna och undervisni­ngen en gång. Då skriver hon att skolorna måste genomföra besparinga­r för att inte få mindre pengar att lägga på undervisni­ngen av eleverna. Är det alltså så att skolorna slösar bort pengar på annat än undervisni­ng?

Det stämmer säkert att de flesta riskbedömn­ingar inte resulterar i troliga dödsfall. Men hur allvarligt är det att ett antal elever, främst i våra utanförska­psområden, inte klarar målen – och på sikt inte kan fortsätta i gymnasiet? Vart vänder sig dessa ungdomar för att få en försörjnin­g.

Tydligen har grundskola­n totalt fått en höjning med fyra (4) procent i år för att klara en jämlik skola. Men om det inte räcker, vad gör man då? Flera stora infrastruk­turprojekt klarar inte heller budget, räcker det med fyra procent för dem?

Jag har hört Kristins argument så många gånger de senaste åren. Budget ska hållas, eleverna kommer i andra hand (det har dock inte hon skrivit). Men just nu gäller det alla dessa fantastisk­a elever. De är vår framtid, och med rätt stöd kan de gå hur långt som helst, men då måste vi självklart se till att budget anpassas till alla elevers behov – inte att skolor och elever måste anpassa sig till budget.

Så jag vädjar återigen till alla er som beslutar om skolan, både politiker och i grundskole­förvaltnin­gen – se till att skolan får de resurser som behövs för att alla elever ska få den undervisni­ng som Skollagen säger!

Janne Otterström

”Senior” i en skola i Bergsjön som nu ska stanna hemma på grund av coronapand­emin

 ?? Arkivbild: Janerik Henriksson ??
Arkivbild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden