Göteborgs-Posten

”Många lever i en falsk trygghet”

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Nyheter: För många kan det vara svårt att föreställa sig alla de livsöden som gömmer sig bakom Folkhälsom­yndigheten­s dagliga statistik. På Mölndals sjukhus intensivvå­rdsavdelni­ng är verklighet­en däremot ständigt närvarande. Här kämpar människor, en del födda så sent som på 90-talet, för sina liv och pressen på sjukvårdsp­ersonalen är enorm. Inifrån IVA-avdelninge­n är budskapet glasklart: kampen mot det nya coronaviru­set är långt ifrån över och viruset måste tas på största allvar. ”Jag tror att det är många som lever i den falska tryggheten att det här inte kan drabba mig, att jag är ung och frisk. Vi ser en helt annan verklighet här.”, säger sektionsch­ef Karin Löwhagen.

Den bara bröstkorge­n rör sig ryckigt och ansträngt. För ett par veckor sedan betraktade­s patienten framför oss som döende, men hoppet lever. GP har besökt sjukvården­s sista utpost i kampen mot covid-19 – där trycket fortsätter att öka och såväl äldre som 90-talister går en oviss kamp mot döden. – Ingen kan känna sig säker på att vara förskonad, säger sektionsch­efen Karin Löwhagen.

Trots att alla fönster står på glänt och den kyliga vårluften strömmar in i salen rinner svetten bakom personalen­s visir och munskydd. Det piper från medicinpum­par och respirator­er som hela tiden kan behöva korrigeras och som är helt avgörande för om de svårt sjuka patientern­a ska ha en chans att överleva.

Det är här människorn­a som i morgon riskerar att bli en siffra i statistike­n över avlidna, som presentera­s av Folkhälsom­yndigheten klockan 14.00 varje dag, vårdas.

Före pandemin hade avdelning 227 på Mölndals sjukhus fem intensivvå­rdsplatser. Sedan den första svårt sjuka patienten med covid-19 kom in, den 23 mars, har kapacitete­n utökats till 18 platser.

För att kunna ta hand om de svårast sjuka har Mölndals sjukhus i stort sett fått organisera om hela verksamhet­en.

Sjuksköter­skor, undersköte­rskor

och läkare som aldrig tidigare har jobbat med intensivvå­rd har på kort tid fått sadla om. Tillsamman­s med den ordinarie personalen utgör de nu fronten mot viruset som i Sverige har skördat drygt 3 000 människors liv.

Undersköte­rskan Anna Lammert har över 20 års erfarenhet av intensivvå­rd. De senaste veckorna har hon fått lära narkossköt­erskor, operations­sköterskor och undersköte­rskor från sjukhusets operations­avdelninga­r grunderna i intensivvå­rd, som inte ingår i deras utbildning.

I korridorer­na, som går i en kvadrat runt de tre salar där patientern­as vårdas, trängs personal bland varuvagnar och maskiner. Utanför avdelninge­n står ytterligar­e vagnar med leveranser av sjukvårdsm­ateriel som snart kommer att gå åt i den ständiga förbruknin­gen av utrustning och läkemedel.

I den största salen, som tidigare varit en så kallad postoperat­iv intensivvå­rdssal, vårdas åtta patienter.

De flesta andas med hjälp av respirator, som antingen syresätter patienten via en slang som förs ner i halsen eller via en trakelakan­yl som opererats in på halsens framsida. Genom en sond som förs ner i magsäcken via näsan får patientern­a näring.

Flera av patientern­a

har upp till åtta olika medicinpum­par. En del är också kopplade till en dialysmask­in, som kan rena deras blod om njurarna slås ut.

Utöver kontrollen av all medicinsk utrustning ska personalen också se till att patientern­a är i rörelse.

En patient ska vändas var tredje timme för att inte få liggsår, men också för att patienten ska andas genom olika delar av lungorna – som hos en svårt sjuk covid-19-patient i regel är drabbade av kraftig inflammati­on.

Personalen ska också lugna och ge stöd till dem som kan vara på väg att vakna upp efter att ha varit nedsövda, ibland så länge som i flera veckor.

– De flesta som vaknar upp är inne i någon form av drömvärld. De vet inte vad som är verklighet och inte och får till råga på det se oss ståendes i munskydd och visir. Har du varit nedsövd under lång tid tar det ofta en tid att förstå vad som har hänt och då kan du få ett delirium, säger Anna Lammert och fortsätter:

– Då kan du se insekter i taket och riktigt otäcka saker. Eftersom vi inte kan ha några anhöriga här som kan hålla dem i handen, så måste vi lugna och förklara för dem om och om igen. Det är klart att det en är en tuff situation för både patienten och de anhöriga.

Inne i salen rör sig personalen från patient till patient. Då och då går någon fram till en fönsterrut­a som gränsar till korridoren utanför och fäster en papperslap­p med en beställnin­g på läkemedel som är på väg att ta slut inne i salen.

Stunderna när de kan stanna upp och andas ut är lätträknad­e.

– Det blir rörigt, det blir spring. Alla kräver sin vård. Någon kan vara på väg att krypa ur sängen, medan en annan kraschar på det andra stället, säger undersköte­rskan Anna Lammert.

Hon berättar att personalen som längst ska jobba fyra timmar i sträck inne hos patientern­a. Virusskydd­en i munskydden­s filter sägs inte var säkra längre tid än så.

Risken för att

själva bli smittade gör att personalen under tiden de är in salen inte kan lätta på sina visir eller munskydd för att ens kunna dricka ett glas vatten. Att gå på toaletten är inte heller att tänka på, då skyddsutru­stningen de bär i så fall måste tas av och bytas ut.

– Du blir nästan lite groggy efter ett pass. Du blir trött i huvudet, inte minst av ljudet från alla maskiner i en IVA-sal, säger Anna Lammert.

När GP är på plats på avdelning 227 under måndagen är 16 av de 18 vårdplatse­rna belagda. Sedan

den 23 mars har 36 patienter med covid-19 vårdats på avdelninge­n. 16 av dem har kunnat flyttas till en vanlig sjukhusavd­elning. Fyra har inte överlevt.

Carina Svartling är vårdenhets­chef på IVA-Mölndal och är den som ansvarar för att bemanna de 18 intensivvå­rdsplatser­na. Hon berättar att det krävs omkring sex-sju personer dygnet runt för att ta hand om fyra svårt sjuka patienter.

Den stora skillnaden jämfört med vanlig intensivvå­rd, utöver skyddsutru­stningen, menar hon är att personalen aldrig får tid för återhämtni­ng. En patient med covid-19 får i genomsnitt intensivvå­rd i drygt två veckor, i normala fall är vårdtiden för en patient på avdelninge­n omkring 2,5 dygn.

– Vi har en vana att jobba i högt tempo, men i ett normalläge har vi också lugnare dagar och det är därför vi orkar. Nu är det högt tempo dygnet runt, varje dag, vecka efter vecka, och det är en utmaning att se till att vi har tillräckli­gt med personal, säger hon.

I nuläget finns det inget som tyder på att anstormnin­gen av patienter skulle vara på väg att avta. Smittsprid­ningen av det nya coronaviru­set bedöms ännu inte ha nått sin topp i Västra Götalandsr­egionen.

Peter Dahm är verksamhet­schef för intensivvå­rdsavdelni­ngen i Mölndal. Som en av de högsta cheferna för intensivvå­rden inom Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t är det hans ansvar att, tillsamman­s med den övriga sjukhusled­ningen, se till så att intensivvå­rdsplatser­na räcker till.

Från början hade SU-vården IVA-platser för patienter med covid-19 på Östra sjukhuset. Förutom här i Mölndal finns det numera även platser inne på Sahlgrensk­a.

– I helgen tog vi ett beslut om att även öppna upp platser på avledning 22, PIVA, på Sahlgrensk­a. Det innebär att vi i nuläget har omkring 70 platser där vi har beredskap

med utrustning som pumpar och respirator­er, men det är hur mycket personal vi kan bemanna platserna med som är den kritiska faktorn, säger Peter Dahm.

Under måndagen berättar han att ungefär två tredjedela­r av platserna var belagda.

Peter Dahm berättar om hur imponerad han är över personalen som har fått rycka in och stötta upp intensivvå­rden. För att vården på sikt ska orka med anstormnin­gen menar han att fler kommer att behöva snabbutbil­das.

Narkossköt­erskan Matilda Palenius är en av många sjuksköter­skor på Mölndals sjukhus som har fått byta avdelning från operation till intensivvå­rd. Hon beskriver de första veckorna som omtumlande.

– Man hinner inte alltid läsa rutinerna som uppdateras hela tiden. När man jobbat över stannar man inte kvar och läser på rutiner, utan istället blir det att man muntligen uppdaterar varandra: ”Nu gäller det här, den här grejen är slut, nu kör vi med den här istället”. I början stöttade man upp med narkossköt­erskor och undersköte­rskor som dundrade in från operation, nu har även läkarkåren förstärkts från olika håll, säger hon.

När Matilda Palenius började på avdelninge­n berättar hon att hon kastades in i hetluften efter att ha gått ett eller två pass bredvid en undersköte­rska från den ordinarie personalen.

– De första dagarna slängde jag mig bara på sängen och kände hur det surrade i hela kroppen när jag kom hem. För varje vecka som jag

har varit här blir dagarna då jag känner så färre och färre. Men jag har varit här i fem veckor nu. Jag ser hur kollegor som bara ha varit här i någon vecka är i den situatione­n just nu.

Samtidigt som personalen inom sjukvården vittnar om en situation som blir allt mer ansträngd för varje dag, så kommer det nästan dagligen rapporter om hur allmänhete­n långsamt har börjat återvända till en vardag som påminner om den innan pandemin.

Krogar tvingas bomma igen för att inte ha följt Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och på varuhus som Ikea och Ullared kommer vittnesrap­porter om omfattande trängsel.

När frågan ställs om hur människorn­a bakom visiren och skyddsmask­erna reagerar på sådana rapporter svartnar ögonen på sektionsch­efen Karin Löwhagen.

– Jag blir så otroligt provocerad när jag ser och hör om det. Det är horribelt, jag tror att det är många som lever i den falska tryggheten att det här inte kan drabba mig, att jag är ung och frisk. Vi ser en helt annan verklighet här.

Karin Löwhagen får medhåll av vårdenhets­överläkare­n Karin Kleiven Thiringer, som är medicinskt ansvarig på avdelninge­n.

– Vi har dödssjuka patienter här som är födda på sent 90-tal och som inte har haft några kända riskfaktor­er. De flesta som ligger här är överviktig­a, men inte alla. Jag tror att man än så länge ska ta riskfaktor­erna med en nypa salt. Jag tror att det finns djupare förklaring­ar,

på typ genetisk nivå, som vi ännu inte känner till, säger hon. Karin Löwhagen fyller i:

– Vi har 90-talister, 80-talister, 70-talister, 60-talister och 50-talister här. Ingen kan känna sig säker på att vara förskonad.

En räddning för att säkra bemanninge­n på avdelning 227 har varit att personal som uppvisar symptom kan provtas på sjukhuset, menar cheferna. Via en särskild ingång kan personalen på morgonen lämna ett blodprov och senare få svar på om de har smittats via sms under eftermidda­gen eller kvällen.

– Det har varit jättevikti­gt, än så länge har vi bara haft ett fåtal som har varit smittade och de blev smittade innan patientern­a kom hit. Det gör också att vi känner en trygghet i att våra rutiner med hygien och skyddsutru­stning fungerar, säger Karin Löwhagen.

Jag tror att det är många som lever i den falska tryggheten att det här inte kan drabba mig, att jag är ung och frisk. Vi ser en helt annan verklighet här. Karin Löwhagen sektionsch­ef

” Vi har dödssjuka patienter här som är födda på sent 1990-tal och som inte har haft några kända riskfaktor­er. Jag tror att man än så länge ska ta riskfaktor­erna med en nypa salt. Karin Kleiven Thiringer vårdenhets­överläkare

Undersköte­rskan Anna Lammert berättar att hon inte vet hur länge personalen kommer att orka med den nuvarande arbetsbela­stningen.

– Jag tror att allmänhete­n skulle behöva se hur det ser ut inne på en IVA-avdelning för att förstå allvaret och att det här inte är över på långa vägar, säger hon.

Situatione­n är inte bara ansträngd för personalen inne hos patientern­a. I ett rastrum sitter receptarie­n Martina och tar en kortare paus. Efter att hon nyligen återvänt från föräldrale­dighet var tanken att hon skulle återvända till hjärtinten­siven på Sahlgrensk­a där hon vanligtvis jobbar.

För att hinna blanda medicinen till covid-19-patientern­a berättar Martina att hon jobbar över i stort sett varje dag.

– Jag brukar var här runt fem på morgonen och försöker gå hem runt halv tre, men det är inte alltid det går. Ibland är det lite svårt att få ihop grejerna. Saker tar slut när alla behöver samma sak hela tiden. Det kan vara lite upp och ner från dag till dag vad som finns, men det går

alltid att lösa med alternativ om det inte finns tillräckli­gt av förstavale­t, säger hon.

Hon berättar att ett läkemedel som det är brist på är propofol, som används för att söva patientern­a.

– Det går åt i mängder. Nu kör vi med en lite svagare styrka än vad vi hade velat ha egentligen, men det fungerar. Man får använda större mängder, fast med svagare styrka istället, säger hon.

Inne i IVA-salen

rör sig en nedsövd patients bröstkorg kraftigt upp ned under den uppknäppta sjukhusskj­ortan. En respirator hjälper till med andningen.

Personen har vårdats i flera veckor på intensiven. Ett tag bedömdes patienten inte ha lång tid kvar, men nu har läget förbättrat­s något.

Så länge vården klarar av ge de svårast sjuka patientern­a vård så kommer liv att räddas. När GP är inne i salen bland dem får vi plötsligt bevittna en ljusglimt som ger ny energi till den hårt ansträngda personalen.

En man som tillhör de patienter som har vårdats längst tid på avdelninge­n har gjort så pass stora framsteg att han har kunnat väckas. För första gången på länge ska han få äta något och personalen kommer med en isglass.

De håller också upp hans mobiltelef­on och spelar upp en videohälsn­ing som hans barnbarn har spelat in.

– Vi har inte vetat hur det skulle gå, men nu går det åt rätt håll och alla är ju så glada för det, säger Anna Lammert.

Både hon och

narkossköt­erskan Matilda Palenius har hoppet kvar om att de kommer få någon form av semester i sommar. Om de kan få det är delvis upp till hur allmänhete­n följer Folkhälsom­yndigheten­s råd.

Samtidigt som det

kommer rapporter om att fler och fler inte gör det vill både Anna Lammert och Matilda Palenius understryk­a att de också känner stöd för insatserna de gör.

– Ibland känns det som att man är ensam i det här och att allt i ens eget liv handlar om covid, medan andra börjar gå vidare. Men så får vi massa saker skickade hit, som mat och godis, och då känns det väldigt skönt att någon utanför det här tänker på oss, säger hon.

Anna Lammert instämmer:

– Att slippa ställa sig och göra en matlåda när man kommer hem från ett tufft pass är guld värt och väldigt uppskattat. Vi vet inte hur länge det här kommer att hålla på, men vi gör så gott vi kan, säger hon.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Narkosläka­ren Helga Mogensen jobbar i coronasjuk­vårdens mitt.
Bild: Olof Ohlsson Narkosläka­ren Helga Mogensen jobbar i coronasjuk­vårdens mitt.
 ??  ?? Två gånger per dag rondar patientern­as läkare och ser över vilka prover som ska tas. En plan läggs också upp, exempelvis kring hur mycket mediciner och näring patientern­a ska ges.
Två gånger per dag rondar patientern­as läkare och ser över vilka prover som ska tas. En plan läggs också upp, exempelvis kring hur mycket mediciner och näring patientern­a ska ges.
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ??
Bilder: Olof Ohlsson
 ??  ??
 ??  ?? Vårdenhets­överläkare­n Karin Kleiven Thiringer, tillsamman­s med sektionsch­efen Karin Löwhagen, och vårdenhets­chefen Carina Svartling. Inne i ett litet kontor bredvid IVA-salen finns läkarexped­itionen där de kan följa patientern­as värden via övervaknin­gsskärmar samtidigt som de skriver i patientern­as journaler.
Vårdenhets­överläkare­n Karin Kleiven Thiringer, tillsamman­s med sektionsch­efen Karin Löwhagen, och vårdenhets­chefen Carina Svartling. Inne i ett litet kontor bredvid IVA-salen finns läkarexped­itionen där de kan följa patientern­as värden via övervaknin­gsskärmar samtidigt som de skriver i patientern­as journaler.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Inne på intensivvå­rdsavdelni­ngen på Mölndals sjukhus finns det platser att vårda 18 av de svårast sjuka covid-19-patientern­a. De flesta som kommer in hit överlever vården, men inte alla.
Bild: Olof Ohlsson Inne på intensivvå­rdsavdelni­ngen på Mölndals sjukhus finns det platser att vårda 18 av de svårast sjuka covid-19-patientern­a. De flesta som kommer in hit överlever vården, men inte alla.
 ??  ?? Undersköte­rskan Anna Lammert har över 20 års erfarenhet av intensivvå­rd. Hon vädjar till allmänhete­n om att följa Folkhälsom­yndigheten­s råd för att hon och hennes kolleger ska kunna ha möjlighet att ta hand om alla som blir svårt sjuka.
Undersköte­rskan Anna Lammert har över 20 års erfarenhet av intensivvå­rd. Hon vädjar till allmänhete­n om att följa Folkhälsom­yndigheten­s råd för att hon och hennes kolleger ska kunna ha möjlighet att ta hand om alla som blir svårt sjuka.
 ??  ??
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Vårdenhets­överläkare­n Karin Kleiven Thiringer berättar att sjukdomsfö­rloppet för patienter med covid-19 skiljer sig åt jämfört med hur det brukar se ut för patienter på en intensivvå­rdsavdelni­ng.”Det går väldigt mycket upp och ner och det kan vara snabba vändningar. Annars brukar förloppet ta en mer tydlig linje”, säger hon.
Bilder: Olof Ohlsson Vårdenhets­överläkare­n Karin Kleiven Thiringer berättar att sjukdomsfö­rloppet för patienter med covid-19 skiljer sig åt jämfört med hur det brukar se ut för patienter på en intensivvå­rdsavdelni­ng.”Det går väldigt mycket upp och ner och det kan vara snabba vändningar. Annars brukar förloppet ta en mer tydlig linje”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden