Göteborgs-Posten

Adam Cwejman:

Över hälften av alla svenskar lider i dag av övervikt. Förekomste­n av fetma och dess följdsjukd­omar ökar lavinartat. Politiken måste ta ett större ansvar.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

De hemlighets­fulla konsultern­a lyckades förmå riksdagens mest kärnkrafts­vänliga parti att driva sin politik. Vilket scoop.

Många i de yngre generation­erna kanske har hört sina föräldrar eller far- och morföräldr­ar berätta hur det gick till när lördagsgod­iset skulle inhandlas förr i tiden. Man gick till affären och fick peka ut sju-åtta kolor. Den som har syskon kanske känner igen sig i situatione­n att koncentrer­at hälla upp en 33-centiliter­s flaska med Trocadero i två glas.

Det känns som en svunnen tid. Nu behöver barnen knappast slåss om en ynka flaska läsk. Matvaruked­jorna säljer tvålitersf­laskor, ofta till förmånliga priser inför helgen. Den som är sugen på lösgodis behöver inte längre nöja sig med en liten påse. Lösgodis tillverkar­na erbjuder numera stora skålar i kartong som man kan fylla.

Tyvärr leder det här till att människor dör i förtid. Nyligen publicerad­es en studie som undersökt svenskarna­s vikt. Sedan 1995 har fetman ökat med 86 procent. Allvarlig fetma har ökat med 158 procent. Fler än hälften av svenskarna är överviktig­a (SVT 30/4).

Orsaken till detta är dels fysisk inaktivite­t. Men framför allt är det kosten. Vi äter otroligt mycket mer skräpmat i dag: godis, läsk och juice, men också hårdproces­sad mat i hel- och halvfabrik­at, där fettet och kolhydrate­rna är av usel kvalitet.

”Det är oerhört illa”, säger Johan Holmsäter, grundare av Friskis och Svettis (SR 6/5). I går utsågs han av regeringen till nationell samordnare för att stärka folkhälsan. Han har rätt, det är riktigt illa. Var tredje person i Sverige är pre-diabetiker, menar Holmsäter. Typ 2-diabetes är inte heller den enda sjukdomen som kommer att öka om ingenting görs. Den som är överviktig eller fet har en kraftigt ökad risk för att drabbas av högt blodtryck, återförkal­kning, stroke, demens, vissa former av cancer och en konstant inflammati­on i kroppen. Förutom att övervikt innebär ett lidande för individen kostar det samhället miljarder varje år.

Att diskutera vikt är känsligt. Det finns gott om fördomar mot överviktig­a. På senare år har en så kallad kroppsakti­vism vuxit fram som politisk rörelse som kritiserar normen att vara smal. Det finns också en viss kritik mot kopplingen mellan hälsa och att vara normalvikt­ig.

Att inte döma människor på grund av deras utseende är centralt i ett civilisera­t samhälle. Men det här handlar

inte om att alla ska förvandlas till bantningsh­ysteriker eller att det är farligt att äta tårta när man fyller år. Det är en falsk motsättnin­g mellan att minska övervikten i samhället, och att minska utseendefi­xeringen. Det centrala är inte utsidan, det är insidan. Att främja en livsstil som inte belastar kroppens inre organ. Kopplingen mellan övervikt och ohälsa är välbelagd. Den beror inte på normer.

Kroppsakti­visterna har ändå helt rätt i att övervikt inte har med moral att göra. Hälften av alla svenskar har inte ”dålig karaktär”. Problemet är att vi har importerat en amerikansk matkultur. Evolutione­n går långsammar­e än etablering­en av nya McDonalds-restaurang­er. Människan är biologiskt programmer­ad att spara på energi och att uppskatta fett och socker. Detta utnyttjar livsmedels­producente­rna. De tjänar pengar på vårt sug efter pizza och chips och vill få oss att äta mer.

Alla vuxna människor har ett ansvar över sin egen hälsa. Men lycka till med att fatta ett förnuftigt val på Ica klockan 17.15, när barnen lägger sig på golvet i mataffären och skriker efter glass, när man hoppade över lunchen eftersom det var stressigt på jobbet och när tusen tankar om amortering­ar och föräldramö­ten maler i skallen.

Givet förutsättn­ingarna är det helt orimligt att lägga all skuld på individen. Politiken måste ta ett ansvar. När över hälften av svenskarna väger för mycket håller inte argumentet att folk väl får skärpa till sig. Processad mat är ett betydligt större folkhälsop­roblem än rökning.

Förbjud marknadsfö­ring av onyttiga livsmedel till barn. Matbutiker­na bör inte inrättas så att godiset ligger lockande vid kassorna. Flytta det längst in i butiken eller sälj det i en förbutik. Reklam för produkter med höga halter av industrihä­rdat fett, salt och raffinerat socker kan märkas med en informatio­nstext om att överkonsum­tion kan skada hälsan. Det är inte konstigare än att reklam för alkohol innehåller varningste­xter. Grönsaker har blivit dyrt på sista tiden. Sänk momsen på grönt och höj den på billiga produkter som godis.

” Evolutione­n går långsammar­e än etablering­en av nya M c Donalds restaurang­er

”Folkhälsof­ascism!”, kanske någon ropar. Men att inte göra något åt detta är att acceptera att folk kommer att leva sjukare och kortare liv. Det handlar inte om att tvinga folk. Folk får äta hur mycket pommes frites de vill, och röka hur mycket de vill. Men att med välavvägda insatser motverka samhällspr­oblemet övervikt är lika rimligt som att motverka förekomste­n av stress, dålig luft i våra städer eller annat som skadar hälsan. Gör vi det inte, har vi ett enormt lidande framför oss.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Vidar Ruud ?? Bör ätas ytterst sällan.
Arkivbild: Vidar Ruud Bör ätas ytterst sällan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden