Göteborgs-Posten

Damberg vädjar till befolkning­en i Västsverig­e

-

Nyheter: ”Vi tar det väldigt allvarligt, det gäller att hålla ut så att smittsprid­ningen inte tar fart i Västra Götaland”, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg, under ett tidigare besök i Hjällbo i östra Göteborg.

Att fler svenskar verkar ta lättare på Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner tror inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) kan bero på att för stort fokus har hamnat på smittsprid­ningen i Stockholm. Inrikesmin­istern vädjar nu till människorn­a i Västsverig­e att vara uthålliga. – Blir det för slappt är vi beredda från regeringen att fatta nya beslut och gå fram hårdare, säger han.

De senaste veckorna har det kommit allt fler vittnesmål och rapporter om att svenskarna inte följer Folkhälsom­yndigheten­s råd och rekommenda­tioner i samma uträckning som tidigare för att bromsa spridninge­n av covid-19.

I Stockholm har flera restaurang­er fått stänga på grund av trängsel vilket även Linnéterra­ssen i Göteborg fick göra. Flera andra krogar i Göteborg har också fått anmärkning­ar om ”extrem trängsel” efter kommunens inspektion­er.

Rapportern­a har inte undgått inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

– Vi tar det väldigt allvarligt och jag tror det är viktigt att förstå att det gäller att hålla ut och hålla i så att smittsprid­ningen inte tar fart i Västra Götaland, säger han.

Inrikesmin­istern säger att han tror att människor i övriga Sverige kan ha påverkats av rapporteri­ngen från Stockholm, där smittsprid­ningen den senaste tiden inte har ökat i samma takt som i början av epidemin.

– Jag tror att det finns en risk för att debatten blev lite för Stockholms­fixerad. Det diskuterad­es att Stockholm hamnat på en platå och att belastning­en gick ner lite på IVA. Då var det lätt att tro att då kunde man slappna av, säger Mikael Damberg.

I Västra Götaland, inte minst i Göteborg, bedöms toppen ännu inte ha kommit. Under tisdagen kunde GP bland annat rapportera om hur förekomste­n av virus i göteborgar­nas avloppsvat­ten visat att smittsprid­ningen ökat kraftigt de senaste veckorna.

För att människor i regioner som ännu inte tillhör de hårdast drabbade ska förstå allvaret, menar Damberg att det är viktigt att det förs en debatt om hur smittsprid­ningen ser ut på lokal nivå.

På frågan om det kan bli aktuellt med nya förbud och restriktio­ner för att andra regioner inte ska gå samma öde till mötes som Stockholm, svarar inrikesmin­istern:

– Först vill jag säga att vi har sett att svenska folket i stor uträckning har anpassat sig och förändrat sitt sätt att leva. Jag tror att det viktigaste är att påminna folk om att det inte är över och att vi måste orka hålla ut. Om bara folk förstår och inser det så vill man ju inte bidra till smittsprid­ning. Man vill inte bidra till att fler äldre drabbas hårt av detta och kanske dör. Men blir det för slappt är vi beredda från regeringen att fatta nya beslut och gå fram hårdare.

Mikael Damberg väljer även att ge ett utveckland­e svar när frågan ställs om det kan bli aktuellt med nya restriktio­ner inför den stundande sommaren, då många svenskar vanligtvis reser till västkusten från andra delar av landet.

– Alla människor har i princip förstått att det inte är dags för en utlandssem­ester, men de funderar om det är möjligt att resa inom Sverige

” Jag tror att det viktigaste är att påminna folk om att det inte är över och att vi måste orka hålla ut Mikael Damberg (S) inrikesmin­ister

på olika sätt. Jag tror att det är för tidigt att föra den diskussion­en. Jag tror att man måste ha lite is i magen, den ligger ändå en tid bort. Exakt vad som vad som kommer gälla i sommar måste Folkhälsom­yndigheten få återkomma till, säger han.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om ett förbud mot allmänna sammankoms­ter på över 50 personer. Under normala omständigh­eter brukar betydligt fler än så samlas

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden