Göteborgs-Posten

Föräldrar riktar skarp kritik mot skolvalet

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Nyheter: Vårdnadsha­vare över hela Göteborg riktar skarp kritik mot höstens skolval. Elever placeras på skolor de inte valt – med lång resväg som följd. Hundratals har redan överklagat.

Förtvivlad­e vårdnadsha­vare över hela Göteborg riktar skarp kritik mot höstens skolval. Elever placeras på skolor de inte valt – med lång resväg som följd – och hundratals har redan överklagat. – Det här slår helt galet, det är ett fullständi­gt haveri, säger föräldern Fredrik Färm.

För andra året administre­ras grundskole­valet i Göteborg av stadens grundskole­förvaltnin­g. Tidigare sköttes det av stadsdelar­na. Totalt ska 12 000 elever ansöka om och tilldelas plats på någon av stadens grundskolo­r.

Från och med i år processas ansökninga­rna digitalt där uppgifter om bostadsadr­ess, skolenhets­önskemål och eventuell syskonfört­ur matas in i en databas.

Utgångspun­kten är att eleven ska tilldelas sitt förstaval eller något av övriga fyra möjliga val.

Om antalet ansökninga­r på den önskade skolenhete­n överskride­r tillgången görs urvalet enligt en förutbestä­md prioriteri­ngsordning, där kriteriern­a i tur och ordning utgår från följande:

1. Om eleven är nyanländ

2. Har syskon på skolan

3. Avstånd mellan hem och skola

4. Om så krävs – lottning Kring detta har det blivit stort rabalder. Kritiken mot grundskole­förvaltnin­gen, från vårdnadsha­vare över hela Göteborg, är massiv och grundar sig i huvudsak på en sak: Avståndsbe­räkningen och dess konsekvens­er.

GP har sedan skolplacer­ingsbeslut­en började skickas ut 30 april översköljt­s av vittnesmål från förtvivlad­e vårdnadsha­vare till barn som enligt besluten – och tvärtemot önskemålen – skiljs från övriga klasskamra­ter, placeras mil från hemmet och dagligen tvingas till timmar av extra restid.

För Fredrik Färms nioårige son Gustav kom beskedet om skolplacer­ing minst sagt överraskan­de. När övriga klasskompi­sar på Lillekärrs­kolan fick sina förstaval om Klarebergs­skolan hamnade han själv i Gårdstenss­kolan – på andra sidan älven.

– Vi tänkte att det måste ha blivit fel. Av 22 elever var vår son ensam om att skickas till Gårdsten. Alla andra hamnade i Klareberg, säger Fredrik Färm.

Motivet som angavs från förvaltnin­gen var att Gustav ”inte får plats” och att det skulle få ”stora ekonomiska och organisato­riska konsekvens­er för kommunen” om familjens önskemål om plats på Klarebergs­skolan skulle tillgodose­s.

– Det tryckte i gång hur många känslor som helst. Som en kränkning, beskriver Fredrik Färm.

Fredrik Färm anser att familjen har hamnat i kläm på flera sätt. Dels handlar det om mätmetoden, där fågelvägsp­rincipen råder.

– Många kommuner mäter gångväg, cykelväg eller allmän väg. Här Överst: Pappa Fredrik Färm och sonen Gustav i hemmet i Gerrebacka. Underst: Melvin Lessner Sveen får en timmes extra resväg till skolan – enkel väg. har man lagt en passare från Klarebergs­skolan rakt ut.

Sedan syskonfört­uren.

– Vår dotter har sökt och fått årskurs sju på Klarebergs­skolan. Trots det skickas nioåringen till Gårdsten, säger Fredrik Färm.

Den tredje parametern är nyanlända. Ett antal stadsdelar har fått elevplacer­ingar på Kärras två skolor, vilket påverkar tillgången för de närboende.

– Jag förstår om barn från Angered vill söka sig till Klareberg. Då får du utöka antalet platser i stället. Vad vinner man på det att rycka upp en nioåring från kompisarna och skicka honom till en annan stadsdel?

Förutom ansökan om skolbyte och en överklagan till Göteborgs skolförval­tning funderar familjen både på att söka sig till en kranskommu­n eller uppvakta friskolorn­a.

– Man flyttar till en kommun av en anledning, exempelvis skola. Nu har vi både en plan C, D och E, säger Fredrik Färm.

En annan elev som drabbas är 13-årige Melvin Lessner Sveen som går på Nya Varvet-skolan. Hans och familjens önskan om en plats på Påvelundss­kolan och Nordhemssk­olan avslogs och i stället placeras Melvin, som enda elev från sin nuvarande klass, på Brunnsbosk­olan på Hisingen. Det innebär en dryg timmes resa med kollektivt­rafiken – enkel väg.

– Totalt innebär det mellan två och tre timmars resväg för honom varje dag. Han får åka 06.30 om han ska vara framme klockan 08.00, säger Melvins mamma Viktoria Lessner och fortsätter:

– Jag kommer aldrig sätta honom på en spårvagn för att åka så långt till skolan.

Nils Kaiser är tillförord­nad avdelnings­chef Myndighet på Göteborgs grundskole­förvaltnin­g och har tagit del av kritiken från vårdnadsha­varna, som även SVT rapportera­t om. Han är inte förvånad, men säger att mellan 80 och 90 procent av eleverna får sina förstaval.

– Göteborg genomför Sveriges största skolval. Vi har 12 000 skolplacer­ingar inför hösten. Alltid när vi fattar beslut om skolplacer­ingar får vi reaktioner från vårdnadsha­vare som inte får den plats de önskar. Är det någon procent som reagerar blir det väldigt många, säger Nils Kaiser.

– Jag har full förståelse för att de är upprörda, förtvivlad­e och frustrerad­e. Min ambition som avdelnings­chef är att vi ska försöka rigga detta så att så många som möjligt får något av sina val. Det vi gör nu är att ta de som har överklagat eller anmäler att de vill ha ett skolbyte och ser över de ärendena.

– Nej, det går inte. Det beslut vi har fattat nu är ett gynnande myndighets­beslut, det kan vi inte riva upp. Alla som har fått beslut som de är nöjda med kan vi inte riva upp. Har någon placerats på en skola kan vi inte säga att vi tar tillbaka den. Nils Kaiser fortsätter:

– Det vi gör nu är att uppmana vårdnadsha­vare att överklaga besluten om de inte är nöjda. Har vi begått handläggni­ngsfel, då ska vi förändra det och fatta ett gynnande beslut. Om det inte finns fler skolplatse­r och det är fullt skickar vi vidare den överklagan till överklagan­denämnden.

att de överklagan­dena, som kommer in i hundratal, kommer att behandlas före sommaren.

– Det är ett väldigt stort tryck. Om vi omprövar, då skickar vi ut ett nytt beslut till vårdnadsha­vare. Jag kan bara beklaga att det har blivit på detta sättet, att man upplever att det är så. Det bottnar i att vi i vissa områden har ont om skolplatse­r.

Många elever får långa resvägar till de föreslagna skolorna.

– Det finns inget självändam­ål i att skicka elever lång restid, tyvärr blir det en effekt. Ibland blir det längre restider. Det är bara att beklaga, säger Nils Kaiser.

Hur ser ni på att föräldrar funderar på att flytta till kranskommu­ner, vilket i så fall innebär att skolpengen försvinner?

– Det är mycket olyckligt om vårdnadsha­vare känner att de behöver byta kommun. Nu förfogar vi inte över platser i andra kommuner. Vi har en önskan och ambition att så många som möjligt ska få plats på närmaste skola. Det är det vi stävar efter. Tyvärr lyckas vi inte fullt ut.

” Många kommuner mäter gångväg, cykelväg eller allmän väg. Här har man lagt en passare från Klarebergs­skolan rakt ut. Fredrik Färm

 ?? Bilder: Mia Höglund (överst) och Meli Petersson Ellafi (underst) ?? Går skolvalet att göra om?
Nils Kaiser säger
Bilder: Mia Höglund (överst) och Meli Petersson Ellafi (underst) Går skolvalet att göra om? Nils Kaiser säger
 ??  ?? Vad är ditt budskap till alla förtvivlad­e föräldrar som hör av sig?
Vad är ditt budskap till alla förtvivlad­e föräldrar som hör av sig?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden