Göteborgs-Posten

Färre brott under pandemin

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Brottsligh­eten sjunker, för andra månaden i rad. Inte minst brott mot person faller kraftigt. ”Fredags- och lördagskvä­llar i stan är mycket lugnare än normalt”, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgötebo­rg.

En ljusglimt i coronamörk­ret: brottsligh­eten sjunker, för andra månaden i rad. Inte minst brott mot person faller kraftigt. – Fredags- och lördagskvä­llar i stan är mycket, mycket lugnare än normalt, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgötebo­rg.

Under april månad minskade antalet anmälda brott med fem procent jämfört med samma månad förra året, enligt färska siffror från Brottsföre­byggande rådet, BRÅ. I mars månad var minskninge­n fyra procent.

Nedgången kommer dessutom efter en period av stigande brottsligh­et: under både januari och februari hade antalet anmälda brott ökat jämfört med samma månad förra året.

Det var under mars som coronapand­emin på allvar satte sin prägel på det svenska samhället, med begränsnin­gar på hur stora folksamlin­gar som är tillåtna och ändrade regler för servering på restaurang­er och barer.

I linje med det är det just brott mot person och stödbrott som minskar kraftigast, till exempel misshandel­sbrott i offentliga miljöer.

– Det krävs ju att man träffas och interagera­r – och det är ju mindre av det nu. Fickstölde­r har också minskat mycket och det är samma där, man måste ju träffas för den typen av brott, säger Stina Söderman, statistike­r och utredare på BRÅ. Så den här nedgången är direkt kopplad till pandemin?

Brottsstat­istiken för mars och april visar en tydlig coronaeffe­kt. Inte minst brott mot person och stöldbrott minskar.

– Ja, det känns ju rimligt att det har en inverkan på den typen av brott.

Stockholm är hittills hårdast drabbat av coronapand­emin och det är också där minskninge­n i anmälda brott är störst – i april föll brottsligh­eten i huvudstade­n med sju procent, medan den gick tillbaka med fem procent i riket som helhet. Även det en indikation på att det är effekten av coronakris­en vi ser i statistike­n.

Men även i Göteborg har brottsligh­eten minskat.

– I början gick mängdbrott­sligheten ned med nästan en tredjedel. Sedan har det ätit sig tillbaka lite och när det gäller utryckning­sverksamhe­ten upplever jag nog att vi nästan är tillbaka igen på samma nivå som tidigare, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgötebo­rg.

Även här är skillnaden tydlig när det gäller vissa typer av våldsbrott.

– Det är en lägre aktivitets­grad och våld mot person i offentlig miljö har ju minskat betydligt. Fredags- och lördagskvä­llar i stan är mycket, mycket lugnare än normalt. Och vi ser heller ingen dramatisk ökning av brott i nära relation, säger Erik Nord.

Men alla typer av brott minskar inte. Vad gäller narkotikab­rott, så ökade de i stället med 15 procent under april. Men Stina Söderman på BRÅ pekar på att den typen av brottsligh­et är svår att jämföra med till exempel våldsbrott.

– Narkotikab­rott är ju kopplat till att polisen gör ett ingripande och det verkar som att de upprätthål­ler sina insatser är. Men det är väldigt olika i olika delar av landet.

erik Nord chef för polisen i Storgötebo­rg

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden