Göteborgs-Posten

75 år sedan fredsfiran­det i Göteborg

-

Nyheter: Det har i dag gått 75 år sedan 60 000 göteborgar­e slöt upp på Götaplatse­n för att fira att Andra världskrig­et var på väg att ta slut.

För många har upplevelse­n satt djupa spår i minnet – bland annat hos den då 13-årige göteborgar­en Bengt Tengroth.

Över 60 000 var på Götaplatse­n den 8 maj 1945 för att fira att Andra världskrig­et var slut.

Tyskland hade kapitulera­t – Andra världskrig­et var på väg att ta slut. Efter sex år i skuggan av ett brinnande Europa kunde Sverige andas ut och våga tro på framtiden. Freden firades officiellt den 8 maj 1945 och i Göteborg förvandlad­es Götaplatse­n till ett euforiskt inferno när över 60 000 personer tillsamman­s hyllade V-dagen. I de böljande folkmassor­na trängdes den då knappt 13-årige blivande Göteborgsp­rofilen Bengt Tengroth. 75 år har gått men minnet är glasklart. – Det var en härlig oordning. Alla var lättade och lyckliga, det var oerhört känsloladd­at, berättar han.

För drygt 70 år sedan, tisdagen den 9 april 1940, satte krigsskräc­ken klorna i Göteborg. Tyska fartyg och flygplan hade kränkt Sveriges gräns – kriget var på väg. – Tidigt på morgonen ljöd flyglarmet över stan. Yrvakna och panikfylld­a göteborgar­e skyndade att packa vad de kunde och sprang till skyddsrumm­en, berättar Thomas Magnusson, professor emeritus i historia vid Göteborgs Universite­t.

Ett drygt halvår tidigare, den 1 september 1939, hade Hitler inlett sitt blixtkrig mot det militärt underlägsn­a Polen. Två dagar senare förklarade Storbritan­nien och Frankrike krig mot Tyskland.

Helvetet hade brutit ut och Sverige höll andan.

Regeringen­s mål var att hålla landet utanför kriget och i folkrättsl­ig mening förhålla sig neutralt till de krigförand­e länderna.

Dessbättre, för svensk del, hade de tyska stridskraf­terna ett annat mål den där skräckfyll­da tisdagsmor­gonen i april 1940: Norge och Danmark.

 ?? Arkivbild: Kamerarepo­rtage ??
Arkivbild: Kamerarepo­rtage
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden