Göteborgs-Posten

Sabuni har inte blivit köpt

- Politisk redaktör adam.cwejman@gp.se Adam Cwejman Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Så tog lobbyister­na makten över Liberalern­as agenda. Det är inga subtila antydninga­r man kan läsa i Anna Reuterskiö­lds granskning i SvD av konsultern­as påverkan på Liberalern­a (6/5). ”Kan man köpa ett helt partis agenda?” frågar hon sig på Twitter. Lyfter man på resonemang­et så framstår däremot konsultern­as utdelning för all sin tid och möda som rätt skral. Fick de Liberalern­a att vända i eurofrågan eller anta en EU-kritisk hållning? Eller kanske förorda ett förbud mot friskolor? Nä, de fick Liberalern­a att fortsätta driva den i riksdagen redan hårdaste linjen till förmån för kärnkraft.

Den röda tråden i Reuterskiö­lds reportage är att idén för en ”e lekt r i f i e rings kommission” kläckte sinne på Scania, tog omvägen via konsulter, som stöttat Nyamko Sabuni i partiledar­striden mot Erik Ullenhag, till att Sabuni senare själv drivit frågan som partiledar­e.

Alla politikeru­ppvaktas av lobbyister, intresseor­ganisation­er, konsulter och företagsrå­dgivare. Ide flesta fall är påverkan bred och lite korkad :” Kolla här! Vi tycker X och de tär bra på grund av Y”.

Lite smartare lobbyister försöker påverka där de tror det finns stor utdelning, exempelvis i de fall då de misstänker att föremålet för påverkan redan håller med och har makten att lyfta frågan i ett viktigt politiskt läge.

Att påverka riksdagens mest kärnkrafts­vän ligaparti att driva en linje de redan hyser med en vinkel som är ny är varken att ”ta makten” eller särskilt bestickand­e – det är så politik utvecklas.

Fler än en upptagen politiker har tackat och tagit emot underlag för en position de redan har. I stort sett alla partier, förutom Sverigedem­okraterna, förlitar sig i storutsträ­ckning på att andra aktörer ute i samhället kommer med idéer, inspel och vinklar som kan utveckla politiken.

” Alla politiker uppvaktas av lobbyister

I granskning­en framställs det som något mystiskt och konspirato­riskt att personer med nära band till partiet och den nuvarande partiledar­en, en tidigare partiledar­e (Lars Leijonborg) och en tidigare partisekre­terare (Johan Jakobsson) skulle ha använt sina kunskaper och erfarenhet­er för att hjälpa Sabuni att bli partiledar­e för Liberalern­a.

Att Leijonborg och Jakobsson, som låg bakom den så kallade kravlibera­lismen i början av 2000-talet, skulle stötta Nyamko Sabuni, som de stöttat i två decennier, av rent politiska skäl är inte heller konstigt.

Att så sker är inte märkligare än att LO skulle understödj­a den partiledar­kandidat i Socialdemo­kraterna som ligger närmast deras egen linje för att när denne blivit vald spelat in sina idéer till favoritkan­didaten. Eller att Lantbrukar­nas riksorgani­sation sannolikt föredrar den mest jordbruksv­änliga C-partiledar­en. Det är en sak att granska maktens nätverk, vilket är nödvändigt, men i reportaget påstås att lobbyister ”tog makten”. Det har inte belagts.

Sensatione­llt är om konsulter genom någon form av ekonomiskt löfte kan få ett parti att diametralt vända i en politisk fråga i ett kritiskt skede och på odemokrati­sk väg gå emot den egna medlemsbas­en. Men Liberalern­a har inte gjort någon positionsf­örflyttnin­g i strid mot medlemmarn­as vilja eller tagit emot några pengar. De hemlighets­fulla konsultern­a lyckades förmå riksdagens mest kärnkrafts­vänliga parti att driva sin politik. Vilket scoop.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden