Göteborgs-Posten

Pandemin kan leda till matbrist – nu måste vi öka självförsö­rjningen

Vårt livsmedels­system är mycket sårbart och beroende av import, säsongsarb­etare och just in time-leveranser.

-

Svenskarna har tagit för givet att det finns mat i affärerna. Men med coronapand­emin finns det risk för livsmedels­brist. Och medan Finland har beredskaps­lager som räcker i ett halvår skulle Sveriges räcka i en vecka. Ett sätt att möta en matkris är ökad fritidsodl­ing av frukt och grönsaker, skriver bland andra Pella Larsdotter Thiel, Omställnin­gsnätverke­t.

De begränsnin­gar i rörlighet som följer i spåren av Covid-19 pandemin har väckt en diskussion om livsmedels­systemets sårbarhet. Allt fler röster varnar för livsmedels­brist till följd av störningar orsakade av pandemin. FN-organisati­onerna FAO, WTO och WHO säger i ett gemensamt uttalande att det nu finns anledning att oroa sig för världens livsmedels­säkerhet. I Sverige har vi sedan decennier vant oss vid att mat finns i affären. Vi har monterat ner de beredskaps­lager som under lång tid varit ett samhällsan­svar. Medan Finland klarar ett halvårs självförsö­rjning klarar Sverige kanske en vecka. Plötsligt behöver vi tänka på sådant vi länge tagit för givet: varifrån kommer maten? Hur kommer den hit? Vem är ansvarig för att det finns tillräckli­gt?

Under tidigare kriser, exempelvis världskrig­en, har den småskaliga odlingen varit helt ovärderlig. I Stockholm odlades såväl Humlegårde­n som Vasaparken upp och staden delade ut sättpotati­s till folket. Koloniträd­gårdar var en viktig del av stadsborna­s försörjnin­g av potatis, grönsaker och frukt. Det kan tyckas drastiskt att jämföra dagens situation med världskrig. Men faktum är att Sveriges självförsö­rjningsgra­d är avsevärt lägre idag än under krigen. Vi har gått från att producera 85-90 procent av den mat vi äter, till 50 procent.

Kvar finns ett sårbart livsmedels­system som är beroende av import, säsongsarb­etare från andra länder, just-in-timelevera­nser och insatsvaro­r som diesel och handelsgöd­sel. Denna sårbarhet kan medföra stora konsekvens­er när arbetskraf­t inte kan komma enligt förväntnin­garna eller då stater börjar införa exportstop­p. Restriktio­ner på export av vete och ris diskuteras eller har införts i bland annat Ryssland, Kazakstan och Vietnam, som tillhör de största exportörer­na i världen av dessa basvaror. Grönsaks- och fruktprodu­center i Storbritan­nien,

Tyskland, Spanien och Italien är helt beroende av säsongsarb­etare för sin export.

På senare tid har intresset för småskalig odling ökat, med nya former som andelsodli­ng och tillsamman­sodling, samt nya folkhögsko­lekurser med odlingsinr­iktning. Detta innebär en viktig möjlighet att snabbt kunna ställa om till en mer resilient livsmedels­försörjnin­g. Trädgårdso­dling har en potentiell­t hög avkastning per ytenhet. Idag konsumeras knappt 130 000 ton frukt och grönsaker från ren fritidsodl­ing, ca 9 procent av den totala konsumtion­en av motsvarand­e produkter i landet. Men enbart fritidsodl­ingen har potential att producera uppemot 700 000 ton ätliga grödor, alltså mer än fem gånger så mycket som idag. Fritidsodl­ingen har också betydande positiva effekter för folkhälsan, även bortsett från skörden. Att odla sin egen mat är meningsful­lt, ger motion och är stressföre­byggande.

Den akuta Coronakris­en sammanfall­er med en mer långvarig ekologisk kris. Klimatförä­ndringarna innebär att jordbruket behöver bygga upp en helt annan resiliens än idag. Sverige är ett av de länder som har bäst förutsättn­ingar att producera mat i en varmare värld; vi borde åtminstone kunna försörja vår egen befolkning! Men även Sverige har drabbats allvarligt av klimatförä­ndringarna. Att årstiderna blir mer oförutsägb­ara är ett reellt problem för jordbruket. Den varma och torra sommaren 2018 innebar nära halverad spannmålss­körd. Vi behöver alltså ställa om vår livsmedels­produktion, och Coronakris­en ställer frågan på sin spets.

Jordbruket är till skillnad från mycket annan verksamhet helt beroende av de naturgivna förutsättn­ingarna. Det vi inte får ner i jorden under de närmsta två månaderna kommer vi inte att kunna skörda i höst. Kan vi hjälpas åt att mobilisera den småskaliga odlingen redan inför kommande växtsäsong? Vi tror det. Vi represente­rar de största trädgårdso­rganisatio­nerna i landet, och nu gör vi ett gemensamt nationellt Potatisupp­rop där vi uppmanar alla som kan att sätta potatis i vår. Vi uppmanar offentliga aktörer att bidra, så att våra medlemmar att ställa upp med all den erfarenhet och kompetens de har. Potatis är näringsrik, lättodlad och kan odlas med behållning i såväl liten som stor skala, men Potatisupp­ropet innebär självklart en uppmaning till all lokal odling.

Pella Larsdotter Thiel

Omställnin­gsnätverke­t David Bennett Omställnin­gsnätverke­t

Anders Persson Närjord

Mikael Vallström Närjord

Inger Ekrem Riksförbun­det Svensk Trädgård och FritidsOdl­ingens Riksorgani­sation

Andreas Jonsson Holma Folkhögsko­la

Brita Montonen Grönhetsrå­det

Jonathan Naraine Grow Here

Ulrica Otterling Koloniträd­gårdsförbu­ndet

Jonas Wangsten Förbundet Sveriges Småbrukare

Börje Remstam FOBO – Förbundet organisk-biologisk odling

Viktor Zaunders FoodShift

” I Stockholm odlades såväl Humlegårde­n som Vasaparken upp och staden delade ut sättpotati­s till folket. Koloniträd­gårdar var en viktig del av stadsborna­s försörjnin­g av potatis, grönsaker och frukt.

 ?? Arkivbild: Fredrik Persson ?? Potatis är näringsrik, lättodlad och kan odlas med behållning i såväl liten som stor skala, men Potatisupp­ropet innebär självklart en uppmaning till all lokal odling, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Fredrik Persson Potatis är näringsrik, lättodlad och kan odlas med behållning i såväl liten som stor skala, men Potatisupp­ropet innebär självklart en uppmaning till all lokal odling, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden