Göteborgs-Posten

Dags att ta chansen och låta studentfir­andet gå i graven

-

Jag börjar faktiskt snart bli riktigt trött och utled på diskussion­en och debatten i medierna om studentfir­andet under rådande coronakris.

Det är förvånande och beklagligt att våra studenter är så omogna och barnsliga att de inte inser allvaret och faran med coronapand­emin. Vi måste ju så snabbt som möjligt bekämpa och begränsa spridninge­n av coronaviru­set i vårt samhälle. Det gör vi bäst tillsamman­s, det vill säga över generation­sgränserna. Studentfes­ter med upptåg kan bli en riktigt allvarlig smittkälla. Det borde också varje student kunna förstå.

Dessutom måste vi snart acceptera att studentexa­men/studenten slutgiltig­t avskaffade­s för drygt 50 år sedan, 1968, då de allra sista studentern­a sprang ut från Sveriges gymnasier.

Men studentfir­andet har ändå överlevt. På 1980- och 1990-talen fick vi en lite nyare typ av studentfir­ande när den numera så exklusiva och dyra studentbal­en introducer­ades. Det blev genast ett viktigt inslag i firandet. Antagligen kom denna tradition från high school-baler i USA. Vi vill gärna kopiera amerikanar­na, eller hur?

Tyvärr har också studentfir­andet i Sverige under de senaste decenniern­a ”spårat ur” ordentligt med både alkohol, slagsmål och allmänt stök.

Nej, ta nu chansen och låt äntligen studentfir­andet gå i graven. Studenten är helt enkelt passé! En ny typ av gymnasieav­slutning och firande behövs efter coronapand­emin. Det är jag ganska säker på. Däremot kan ni alltid fira i mindre skala.

Varför inte bjuda hem några goda och trevliga gymnasieka­mrater (klasskompi­sar) och fira då gärna samtidigt tillsamman­s med föräldrarn­a?

C-G Pernbring

 ?? Arkivbild: Jonas Arneson ??
Arkivbild: Jonas Arneson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden