Göteborgs-Posten

Coronakomm­ission ska syna beslut som fattats under pandemin

- Lars Larsson

En kommission ska, när pandemin är över, gå igenom händelser och granska beslut under coronakris­en. Riksdagspa­rtierna välkomnar statsminis­terns förslag, men Kristdemok­raterna anser att den borde börja arbeta så snart det går.

– Det har ett stort värde att någon kan följa krisen medan den pågår. Det kan vara svårt att få fram informatio­n efteråt, säger KD-ledaren Ebba Busch efter partiledar­nas veckomöte med statsminis­ter Stefan Löfven (S).

På mötet lade Löfven fram förslaget om att tillsätta en coronakomm­ission.

– När krisen är över, jag betonar: när den är över, har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission, säger Löfven.

– Vi måste börja fundera på och dra slutsatser av hur det här har påverkat och vad det är vi behöver förstärka i samhället, säger han.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n säger sig ha fått svävande svar från regeringsh­åll på sitt förslag om att låta en expertgrup­p arbeta fram en exitstrate­gi, en plan för hur Sverige och samhället ska komma ut krisen med så lite skada som möjligt. En sådan behövs, anser han.

– Folkhälsom­yndigheten har mycket djup kompetens när det gäller smittsprid­ningsfrågo­r men när det handlar om att återstarta ekonomin och vilka mått och steg som ska vidtas när vi ser ljuset i tunneln så tror jag att det behövs fler kompetense­r, säger Kristersso­n.

– Vi borde ha en sådan grupp som återkoppla­r till partiledar­kretsen om hur de ser på läget.

Men tanken på en coronakomm­ission är närmast självklar och

Statsminis­ter Stefan Löfven vill tillsätta en coronakomm­ission när krisen är över för att gå igenom vad som fungerade och fallerade.

bara att säga ja till, enligt Kristersso­n.

– Det finns många lärdomar från kommission­er om tsunamin, ubåtar och Estonia om hur man ska arbeta. Vi har en rätt god tradition av sådant i Sverige, säger han.

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt välkomnar Stefan Löfvens besked.

– Det är viktigt att dra slutsatser av detta. Det är uppenbart att vi behöver allt från beredskaps­lager till bättre rustad sjukvård och omsorg, säger han.

Enligt Löfven ska kommission­en gå igenom händelsefö­rloppet, vilka

beslut som har fattats av myndighete­r och politiker och hur Sveriges förvaltnin­gsmodell fungerar i ett sådant läge.

Men någon arbetsorde­r eller instruktio­n för den tänkta kommission­en finns inte ännu.

– Vi måste återkomma om direktiv, vilka som ska sitta i den och tidsplan. Jag kommer också att inhämta synpunkter från riksdagens partier om hur man lägger upp en sådan kommission.

 ?? Bild: Jessica Gow ??
Bild: Jessica Gow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden