Göteborgs-Posten

Bristande hygienruti­ner inom äldreomsor­gen

-

Resten av Sverige måste dra lärdomar från Stockholm för att förhindra ytterligar­e smittsprid­ning på äldreboend­en, anser statsepide­miolog Anders Tegnell. Främst måste de basala hygienruti­nerna fungera som tänkt.

– Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska, säger Emma Spak vid Sveriges kommuner och regioner (SKR).

3 040 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik, en ökning med 99 personer det senaste dygnet. De uppdaterad­e siffrorna visar även att totalt 24 623 har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

Enligt Anders Tegnell är kurvan gällande dödsfall ”ganska stabil”

Anders Tegnell, statsepide­miolog, Folkhälsom­yndigheten, under den dagliga myndighets­gemensamma pressträff­en om covid-19.

och ligger på runt 70 om dagen. I Stockholm syns en minskning av fall på äldreboend­en, vilket kan tyda på att de åtgärder man gör har effekt, säger han.

– En viktig sak med det är att tänka på att de lärdomar vi drar i Stockholm tas ut till resten av landet.

En återkomman­de fråga har varit den om användning­en av munskydd och visir inom äldrevårde­n. Folkhälsom­yndigheten säger nu att detta kan användas, men inte att det uttrycklig­en bör användas.

– Det finns nästan inga studier över huvud taget gjort på detta. Men visir eller munskydd kommer inte vara avgörande för att stoppa smittsprid­ningen, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsom­yndigheten.

Viktgast är i stället att följa basala hygienruti­ner och att se till att personal med symptom stannar hemma.

– Har man allt detta och befinner sig i en del av landet med stor smittsprid­ning och har arbetsmome­nt där man är nära ansiktet på omsorgstag­arna så ser vi att man kan lägga till detta. Men det behöver avgöras lokalt, säger Malin Grape.

Även Emma Spak, sektionsch­ef på avdelninge­n för vård och omsorg på SKR, påpekar att de basala hygienruti­nerna ska vara grunden i arbetet.

– Det måste fungera i alla verksamhet­er. Man måste ha den utrustning man behöver och den kunskap man behöver.

– Det är ett stort arbete och många anställda som behöver kunna de här sakerna. Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska, säger hon.

SKR har mätt efterlevna­den av de basala hygienruti­nerna inom kommunal verksamhet under tio års tid, och det har gradvis blivit bättre, säger Emma Spak.

Men nyligen kom en undersökni­ng som visade att bara sex av tio följer de basala hygienruti­nerna?

– Det visar att vi måste arbeta vidare med det här. Undersökni­ngen sätter fingret på att man måste göra alla moment korrekt, för missar man ett av åtta moment faller det ut som att man inte klarar rutinerna alls.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ??
Bild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden