Göteborgs-Posten

Bemanninge­n ett problem på coronadrab­bade boenden

- Petronella Uebel

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) granskar drygt 1 000 äldreboend­en, hemtjänste­r och LSS-boende för att försöka hindra smittsprid­ning. En tidig analys visar att verksamhet­erna brottas med såväl problem med skyddsutru­stning som bemanning.

180 inspektöre­r på Ivo ringde under förra veckan runt till verksamhet­schefer och medicinskt ansvariga sjuksköter­skor på 1 047 äldreboend­en, hemtjänstv­erksamhete­r och LSS-boenden för vuxna i hela landet för att ta reda på hur de följer basala hygienruti­ner för att stoppa spridninge­n av coronaviru­set. Både privata och kommunala verksamhet­er kontaktade­s.

– Vi har inte ställt några frågor om hur smittan kommit in i verksamhet­erna. Det är andra myndighete­r – Folkhälsom­yndigheten och smittskydd­sinstituti­onerna – som gör det, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo region öst.

I den nationella tillsynen har Ivo kartlagt vilka åtgärder som verksamhet­erna har vidtagit för att hindra fortsatt smittsprid­ning och vilka svårighete­r som de mött i coronakris­ens spår.

– Vi har fått in över tusen olika svar och har börjat analysera dem, men vi kommer att göra en mer fördjupand­e analys som presentera­s längre fram, säger Anette Nilsson.

Hon berättar att alla de drygt tusen verksamhet­erna har gjort någonting. De har bland annat utbildat personal i hygienruti­ner, sett till att personal inte går mellan smittade och friska boende och arbetat med att avskilja smittade.

– På LSS-boenden och demensboen­den, där det finns personer som kan ha svårare att ta till sig informatio­n, har man lagt ner mycket arbete för att personerna som bor där ska förstå varför de måste tvätta sig så ofta genom att upprepa budskapet och använda bildstöd, säger Nilsson.

Det har också handlat om att ställa om när de boende inte har kunnat gå till sin dagliga verksamhet.

– De har köpt in nytt material som de kan arbeta med och börjat med aktivitete­r utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden