Göteborgs-Posten

Politiker i Lerum vill öppna körfält på avstängd väg

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Jonseredsv­ägen rasade i februari förra året och alla förarbeten och tillstånd för att bygga upp den igen drar ut på tiden. Nu har Alliansen i Lerum tröttnat på att vänta.

Alliansen i Lerum vill inte vänta mer på att Jonseredsv­ägen ska bli klar. ”Öppna ett tillfällig­t körfält redan nu”, skriver företrädar­e för Centerpart­iet i en insändare i Lerums Tidning. De lär dock få fortsätta att vänta.

Alliansen i Lerums kommun vill att Jonseredsv­ägen öppnas redan nu med ett körfält samtidigt som det andra körfältet ska kunna användas för gång- och cykeltrafi­k. Detta trots att den delen av Jonseredsv­ägen som rasade i februari 2019 ännu inte har börjat byggas upp. Anledninge­n är att trycket på den alternativ­a väg som används av Lerumsborn­a blivit alltför stort. Detta skriver centerpart­isterna och Lerumspoli­tikerna Robert Linder Blomberg, Suzanne Parenius och Claes Berlin i en insändare i det senaste numret av Lerums Tidning.

– Vi ser ett stort problem med att vägen är stängd och att de boende i detta i område får ta den dåligt dimensione­rade vägen över Stålebo, Götebo och Jonsered för att köra mellan Lerum och Partille. Det har blivit enormt mycket trafik där och frågan har ställts om den till och med måste stängas, säger Robert Linder Blomberg (C), ledamot i kommunfull­mäktige och ordförande för Centerpart­iet i Lerum.

– Vi i Lerums kommun tycker det är allvarligt och därför är det viktigt att åtminstone en fil på Jonseredsv­ägen öppnas. Sen måste man så klart undersöka om Jonseredsv­ägen tål detta, säger han.

Om det inte är möjligt då?

– Då måste man påskynda processen. Det får konsekvens­er för oss alla om det tar två år till att färdigstäl­la den. Vi ser oerhört allvarligt på detta, säger Robert Linder Blomberg (C).

Lerumsalli­ansens önskemål får dock ett blankt nej från Partille.

Bojan Delipara är projektans­varig för återuppbyg­gnaden av Jonseredsv­ägen och ser inga som helst möjlighete­r att öppna en fil för trafik redan nu.

– Det är omöjligt, det finns ingen hållfasthe­t och skulle innebära fara för liv att släppa på persontraf­ik. Det finns ju en anledning till att vi stängde vägen helt och hållet, säger han.

Även gång- och cykeltrafi­k får nobben då det inte är uteslutet att ett nytt ras kan uppstå, egenvikten kan räcka för att utlösa det.

Hadar Kronberg (M), ordförande i bygg- och miljönämnd­en i Partille, ser inte heller något realistisk­t i Lerumspoli­tikernas utspel:

– Det är ju våran väg och det är vi som ska bygga om den. Så de kan ha vilka åsikter de vill. Vi kör på som planerat, säger han.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden