Göteborgs-Posten

13 ton plastpelle­ts läckte ut i havet – når nu västkusten

- Lisa Axelsson lisa.axelsson@gp.se

Omkring 13 ton plastpelle­ts släpptes ut i havet när ett fartyg på väg från Nederlände­rna till Norge fick ett hål på en container i februari. Nu börjar plast som tros komma från fartyget att flyta i land längs västkusten, skriver DN. Utsläppet kan få stor miljöpåver­kan.

Det var natten till den 23 februari i år som fartyget M/V Trans Carrier fick ett hål på en container när lasten förskjutit­s på grund av kraftiga vindar. Händelsen ska inte ha upptäckts förrän under slutet av resan enligt rederiet Sea-Cargo. Då hade redan hälften av lasten, cirka 13 ton pellets, läckt ut i havet.

Och nu har verkar alltså plasten ha hittats runt om på västkusten.

Pelagiska, en organisati­on som städar stränder i Tanums kommun, rapportera­r om upptäckten till DN. Emil Olofsson och Tomas Eriksson, strandstäd­are, jämför händelsen med ett oljeutsläp­p och menar att utsläppet kan få stora konsekvens­er för miljön.

– Fåglarna tror ju att det här är mat och de kan ju dö när de får plasten i sig, säger Emil Olofsson till DN.

Pelletsen ska ligga i drivor i kustbandet och beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. Emil Olofsson och Tomas Eriksson tror således att saneringsa­rbetet kan bli komplicera­t. När plasten väl hamnat på land sprids varje pellets med vindarna.

Enligt uppgift till DN har plastkulor­na även hittats på Styrsö i Göteborgs södra skärgård och i Fiskebäcks­kil. Fynd ska även ha gjorts i Danmark och har stora mängder pellets dykt upp i Norge längs kustområde­na vid Oslofjorde­n.

Enligt norska myndighete­r är den svenska kustbevakn­ingen informerad om utsläppet.

Martin Hassellöv är professor vid Göteborgs universite­t och studerar marina förorening­ar. Han tror att det är

Plastpelle­tsen beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. sannolikt att de plastpelle­ts som hittats på västkusten kommer ifrån fartyget M/V Trans Carrier.

– På ett sätt kan man likna det här med ett oljeutsläp­p, men eftersom det är ovanligt känner vi inte riktigt till konsekvens­erna, säger Hassellöv.

Ett liknande utsläpp ska enligt Hassellöv ha skett i

Sydafika 2018 och beskrevs då som en ekologisk mardröm.

 ?? Arkivbild: Heiko Junge ??
Arkivbild: Heiko Junge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden