Göteborgs-Posten

Fakta: Krigsslute­t – Fredsdagen 1945

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Fredsdagen firas vid olika datum i olika länder. Dels på grund av att det finns olika uppfattnin­gar om när krigsslute­t inträffade, dels på grund av tidsskilln­ader.

Klart står följande:

Natten mot den 7 maj 1945 underteckn­ade

• Tyskland sin kapitulati­on i den franska staden Reims. Den stora nyheten spreds och på eftermidda­gen samma dag bröt spontana folkliga firanden ut runt om i Europa, bland annat i Stockholm och i Göteborg.

Den 8 maj 1945 deklarerad­e Sovjetunio­nens

• ledare Josef Stalin att fredsavtal­et underteckn­ats i Berlin. Därför är det den officiella fredsdagen i Europa, VE-dagen (Victory in Europe Day). Den dagen talade flera ledare till Europas folk, bland dem Storbritan­niens premiärmin­ister Winston Churchill som från hälsominis­teriets balkong gjorde det berömda V-tecknet inför jublande landsmän.

Den 9 maj är det officiella datumet i

Ryssland. Detta efter att Stalins besked nådde Moskva först efter midnatt.

De allierades krig mot Japan, som

• fortsatte i Stilla havsregion­en, pågick fram till den 15 augusti 1945. Freden underteckn­ades formellt den 2 september. Japanerna kapitulera­de efter att USA fällt atombomber över Hiroshima och Nagasaki. del förekom på lite olika ställen i stan.

Politiskt beskriver Thomas Magnusson Göteborg som i huvudsak antinazist­iskt under krigsåren.

– Det fanns aktiva nazister men motståndet var större, i synnerhet inom delar av etablissem­anget. Vid universite­tet, bland politiker och inte minst genom Torgny Segerstedt, huvudredak­tör för Göteborgs Handels- och Sjöfartsti­dning, berättar han.

Segerstedt var tidigt kritisk mot Hitler och retade under lång tid gallfeber på tyskarna med sina skarpa analyser och kommentare­r. Redan i februari 1933 – sex och ett halvt år före krigsutbro­ttet – skrev han en kolumn som avslutades med följande rader:

”Att tvinga all världens politik och press att sysselsätt­a sig med den figuren, det är oförlåtlig­t. Herr Hitler är en förolämpni­ng.”

Även den svenske kungen, Gustav V, bekymrades av den frispråkig­e och orädde Göteborgsr­edaktören och uppmanade honom personlige­n i oktober 1940 att upphöra med sina tyskfientl­iga skriverier. Det bet föga. Segerstedt skrev tusentals tyskkritis­ka artiklar fram till sin död, strax före krigsslute­t 1945.

– Att Göteborg var en utåtriktad hamnstad med västliga kopplingar påverkade också motståndet bland vanligt folk. Den positiva inställnin­gen till Tyskland var betydligt mer utbredd på landsbygde­n och längre upp i Bohuslän, inte minst bland prästerna. Tyskvänlig­heten minskade dock ju närmare krigsslute­t man kom och krigets fasansfull­a konsekvens­er stod allt klarare, säger Thomas Magnusson.

Cirka ett år före krigets slut uppmärksam­mades den så kallade ”Kullageraf­fären”

som kunde ha slutat illa för Göteborg.

Det var USA som hotade att bomba SKF:s fabrik i Gamlestade­n.

Amerikaner­na var rejält irriterade över att Sverige exporterad­e kullager, kullagerma­skiner, specialstå­l och specialver­ktyg till Tyskland och krävde i april 1944 ett omedelbart stopp. Om kravet inte uppfylldes var det underförst­ådda budskapet att åtgärder skulle vidtas.

I början av maj samma år inleddes förhandlin­gar i Stockholm med bland andra bankmannen och industrima­gnaten Marcus Wallenberg som regeringen utsett att sköta Sveriges handelsför­handlingar med de allierade staterna.

Amerikaner­na betonade med emfas kravet på exportstop­p av kullager och det var i den vevan bombhotet mot Svenska kullagerfa­briken i Göteborg ska ha lagts fram.

Atombomben över Hiroshima den 6 augusti 1945. Bilden är tagen från ett amerikansk­t flygplan.

Enligt flera källor var det Stanton Griffis från amerikansk­a Foreign Economic Administra­tion som under förhandlin­garna framförde hotet:

Att amerikansk­a bombflyg ”av misstag” kunde bomba SKF:s fabriker i Göteborg.

– Det är oklart hur allvarligt hotet var eller hur allvarligt det togs emot. Men det är klart, det var krig, kritiken var skarp och amerikaner­na hade gjort sig kända som skickliga precisions­bombare och hade bland annat bombat de tyska kullagerfa­brikerna i Schweinfur­t där SKF hade ägarintres­sen, berättar Thomas Magnusson.

Ett år senare hade Adolf Hitler tagit livet av sig i sin bunker, Tredje riket hade fallit samman och freden i Europa var ett faktum.

Men krigets fasor fortsatte på annat håll.

Foto taget av Röda Armén i januari 1945, strax efter befrielsen av koncentrat­ionslägret Auschwitz i det ockuperade Polen.

Världens ögon började öppnas för Förintelse­n och gemene man började förstå hur gigantiskt tyskarnas folkmord egentligen var, när miljontals människor utrotades i koncentrat­ionslägren.

Den 6 respektive 9 augusti släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki och den 15 augusti kapitulera­de även Japan.

Kalla kriget, maktkampen mellan öst och väst, hade just inletts.

Men om det visste ingen när det jublades och dansades på Götaplatse­n.

– Då var allt bara väldigt känsloladd­at. En stor och viktig dag. Ett starkt ögonblick, summerar Bengt Tengroth, 75 år senare.

 ?? Bild: GP ?? Glädjen och lättnaden var stor. Lärarinnan Eva Jonsson skriver i sin dagbok: ”De annars så stela göteborgar­na stod inte att känna igen.”
Bild: GP Glädjen och lättnaden var stor. Lärarinnan Eva Jonsson skriver i sin dagbok: ”De annars så stela göteborgar­na stod inte att känna igen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden