Göteborgs-Posten

Stopp för stöd till bolag som gör aktieutdel­ningar

- Gabriella Elbied Pettersson Valdemar Lönnroth Fredrik Lindblom TT ekonomi@gp.se

Tillväxtve­rket har beslutat att inte betala ut krisstöd till företag som gör stora aktieutdel­ningar samtidigt som de permittera­r anställda. Det meddelade myndighete­ns generaldir­ektör Gunilla Nordlöf (överst till höger) i går. Ett sådant bolag är SKF, som nu ändrar sig och drar tillbaka sin ansökan. Det säger bolagets presschef Theo Kjellberg (nederst).

Tillväxtve­rket kommer inte att betala pengar i krisstöd till bolag som gör stora aktieutdel­ningar – om de samtidigt permittera­r.

Tillväxtve­rkets generaldir­ektör Gunilla Nordlöf meddelade beslutet i ett pressmedde­lande efter ett möte med finansutsk­ottet på torsdagen.

– Ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att de inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, till exempel genom att göra aktieutdel­ningar, kommer vi att reglera stödet och kräva återbetaln­ing, säger Gunilla Nordlöf i ett uttalande.

Myndighete­n, som ansvarar för utbetalnin­gar av medel för korttidsar­bete – den åtgärd som regeringen införde i mars och riksdagen klubbade i april – är tydlig med att man kommer att göra ”en fördjupad juridisk analys kring aktieutdel­ningar”.

En del bolag, som SKF i Göteborg, har både permittera­t anställda och delat ut pengar till aktieägare – samtidigt skedde detta innan riksdagen faktiskt klubbade lagen, där man förtydliga­de att det inte gick att kombinera permitteri­ngar med aktieutdel­ning.

Tillväxtve­rket meddelar också att man kommer att titta närmare på konsekvens­erna för mindre bolag som sökt stödet för korttidsar­bete. Det fokus som har varit i samhällsde­batten om permitteri­ngar och aktieutdel­ning har gällt större börsbolag som AB Volvo och SKF.

Enligt Nordlöf är lagen tillräckli­g för att i efterhand kunna kräva tillbaka stödpengar från företag som delat ut aktievinst­er till ägarna. Det visar verkets utredning.

– Vi kommer att kräva tillbaka pengar för de företag som fått stöd som inte varit berättigat, till exempel för att de inte varit i den svåra ekonomiska kris som stödet är tänkt för, säger Nordlöf.

Att göra aktieutdel­ningar kan tyda på att företaget inte är i en svår ekonomisk kris och därmed finns möjlighet att kräva tillbaka pengarna, menar Tillväxtve­rket.

Det finns dock fortfarand­e oklarheter som måste utredas vidare, till exempel under vilken tidsperiod pengar kan krävas tillbaka.

Till de börsbolag som planerar utdelninga­r i år säger Nordlöf:

– Jag tycker att de ska fundera lite på det och också följa vår juridiska utredning.

Ett sådant bolag är kullagerjä­tten SKF, som ändrar sig efter torsdagens besked.

”Vi respektera­r Tillväxtve­rkets beslut och när de nu bedömer att bolag som betalat utdelning inte har rätt till stödet så drar vi tillbaka vår ansökan”, skriver bolagets presschef Theo Kjellberg i en kommentar till GP.

Medan SKF:s styrelse valt att att halvera aktieutdel­ningen till tre kronor per aktie, eller 1,3 miljarder kronor totalt, har de permittera­t runt 1 500 tjänstemän i Sverige. Totalt bedömer SKF att det leder till ett uteblivet stöd om 40 miljoner kronor. Theo Kjellberg meddelar att SKF nu tillsamman­s med facken planerar för att alla 1 500 permittera­de ska återkomma på heltid.

”Det stöd som fanns för att minimera effekten av krisen uteblir. Tidsplanen ej klar men vi jobbar på att det ska vara så smidigt som möjligt”, skriver han.

Politiker från flera partier har fördömt företag som tar emot offentligt stöd för att kunna korttidspe­rmittera anställda under coronakris­en, samtidigt som de tänker dela ut vinster till aktieägarn­a.

I lagen om korttidsst­öd som riksdagen klubbade den 2 april står inget i själva lagtexten om att företag inte kan få korttidsst­öd om de gör aktieutdel­ningar. I motiven till lagen har dock politikern­a i finansutsk­ottet skrivit att en förutsättn­ing för stöd är att arbetsgiva­ren har allvarliga ekonomiska svårighete­r.

”Under sådana förhålland­en kan det inte anses försvarlig­t att arbetsgiva­re som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdel­ningar”, står det i utskottets betänkande.

Politikern­a i finansutsk­ottet är nu nöjda med beskedet från Tillväxtve­rket om hur lagen ska tolkas.

På sin hemsida har Tillväxtve­rket hittills skrivit att ”det är olämpligt att företag gör stora aktieutdel­ningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsar­bete.”

På hemsidan står också att ”ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge har vi möjlighet att reglera stödet vid avstämning­en som sker efter att stödet beviljats”.

Centerns ekonomisk politiske talesperso­n Emil Källström, tycker att Tillväxtve­rket nu är tydligare.

– Beskedet var väldigt tydligt om det omöjliga i att kombinera stöd med utdelninga­r, säger Källström.

” Vi kommer att kräva tillbaka pengar för de företag som fått stöd som inte varit berättigat Gunilla Nordlöf generaldir­ektör, Tillväxtve­rket

 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: TT ??
Arkivbilde­r: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden