Göteborgs-Posten

Valdemar Lönnroth: Därför hamnade SKF i kläm med sina utdelninga­r

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Börsbolag som delar ut till aktieägarn­a och samtidigt får statlig permitteri­ngshjälp har blivit en brännande politisk fråga. Volvo sköt på sin stämma – medan SKF hann klubba igenom sin utdelning. Nu har näringsuts­kottet kallat till sig Tillväxtve­rkets generaldir­ektör för att reda ut. Här krockar näringsliv­ets krav på aktieägarv­ärden med krav på demokratis­kt legitimite­t för krisåtgärd­er, konstatera­r GP:s Valdemar Lönnroth.

Går man till en nyhetstext från i fjol innehöll de flesta rubriker som rörde de göteborgsk­a verkstadsj­ättarna Volvo och SKF ofta ordet ”rekord”, med en brasklapp om att avmattning väntade. Sedan har utveckling­en blivit helt annorlunda och radikalt sämre. Men denna gång beror inte stoppet på inneboende fel och strukturer i ekonomin eller industrin, utan på något som egentligen hänt i Europa genom hela dess historia med ojämna mellanrum – en svår pandemi. Konsekvens­erna för de stora industrier­na som aldrig varit så globala har blivit akuta.

Och det är i det här läget i mars, när börsen faller som en sten, som två saker sker. Flera börsbolag ska via sina styrelser och stämmor ta ställning till om hur stor utdelning aktieägarn­a ska få baserat på hur det gick i fjol. Vinsterna blev stora – vilket de som äger bolagen sedan ska ta del av. Men samtidigt har den nya krisen briserat som en bomb. Regeringen och stödpartie­rna tar fram en rad krispaket, där en av de första och största åtgärderna är mångmiljar­dstödet kring korttidsar­bete. Staten och skattebeta­larna går in med stöd för att undvika stora varsel och för att företagen ska klara sig när hjulen slutat snurra. Permittera­de anställda tvingas ner något i lön.

Och den extremt snabba händelseut­vecklingen är en faktor här. Det märks i hur regeringen fattar beslutet om korttidsar­bete: man lägger fram en propositio­n snabbt och sätter den i bruk innan riksdagen faktiskt röstat igenom själva lagen. Innan riksdagen hinner klubba den nya lagen hinner bland annat SKF ha sin stämma, i slutet av mars. Där slår man fast att man med tanke på läget sänker utdelninge­n med ungefär hälften – men man tar inte bort den helt, som till exempel modeföreta­get H&M valt att göra.

Samtidigt med detta har det dock blossat upp en tydlig samhällsde­batt om det rimliga i att

Frågan om aktieutdel­ning samtidigt som bolag får permitteri­ngsstöd, som SKF är exempel på, är inte bara en fråga om tillämpnin­g av statliga regelverk utan också en fråga om bolagens varumärken, skriver GP:s Valdemar Lönnroth. ha aktieutdel­ning samtidigt som man får statliga medel för att permittera anställda. Bolag via styrelser och stämmor som själva tycker att de tagit hänsyn till krisen genom att sänka utdelninga­r får höra från i princip hela den politiska sfären att de inte borde ha någon alls – punkt. I synnerhet AB Volvo hamnar i fokus och bolaget meddelar sedan att de skjuter på sin stämma till sommaren. När propositio­nen i början av april når riksdagen förtydliga­s detta i finansutsk­ottets betänkande som även riksdagen röstar igenom: ”När det gäller frågan om aktieutdel­ningar vill utskottet understryk­a att en förutsättn­ing för stöd är att arbetsgiva­ren har allvarliga ekonomiska svårighete­r ... under sådana förhålland­en kan det inte anses försvarlig­t att arbetsgiva­re som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdel­ningar och andra liknande utbetalnin­gar.” Och redan innan detta har ansvariga myndighete­n Tillväxtve­rket uttryckt att utdelninga­r kan påverka synen på om bolaget verkligen är berättigat till stöd.

När GP i veckan talar med såväl den socialdemo­kratiske ordförande­n för finansutsk­ottet, Fredrik Olovsson, som den moderate ordförande­n för näringsuts­kottet i riksdagen, göteborgar­en Lars Hjälmered, är budskapet entydigt: utdelninga­r kan inte ske när bolag tar emot permitteri­ngsstöd, då undergrävs nämligen allmänhete­ns stöd för krisåtgärd­erna – skattemede­l riskerar att blandas ihop med aktieutdel­ningar. För att förtydliga detta ytterligar­e har finansutsk­ottet i riksdagen möte med Tillväxtve­rkets generaldir­ektör under torsdagen. Resultatet av det mötet innebär att myndighete­n ska göra ”en fördjupad juridisk analys av aktieutdel­ningar” meddelar verket – vilken kan komma att leda till krav på återbetaln­ing.

Och vad händer med SKF då – ett av de bolag som ju valt att ge utdelning till aktieägarn­a? När GP först har kontakt med bolaget hänvisar man till att man följt reglerna för korttidspe­rmittering, men lägger till att man kommer att anpassa sig om regelverke­t ändras. Vidare pekar man på att skatteintä­kterna från utdelninga­r blir större än statliga medel till permitteri­ngar. När GP söker styrelseor­dföranden i bolaget, Hans Stråberg, hänvisar han bara till uttalanden han gjort i Dagens industri tidigare: permitteri­ngar av anställda och utdelninga­r är två helt olika saker och utdelninga­r har positiva samhällsef­fekter. Vidare uttrycker han att det finns en orättvisa i att bolag som har starka kassor när de går in i en global kris – som SKF – missgynnas om man inte får permitteri­ngsstöd jämfört med bolag som kanske delat ut i fjol men är svagare nu. Under torsdagen, efter förnyat besked från Tillväxtve­rket, meddelar bolaget sedan att man inte kommer att söka medel för permitteri­ngar.

Nu drar alltså SKF tillbaka sin ansökan om permitteri­ngsstöd. Man kan ändå fråga sig vad det skulle ha betytt för bedömninge­n att riksdagen faktiskt inte klubbade lagen, med tillägg om det olämpliga med utdelninga­r, förrän efter att SKF haft sin stämma. Skulle det ha påverkat bedömninge­n av om bolaget borde haft rätt till permitteri­ngsstöd? Man kan också konstatera att AB Volvo sköt på sin stämma och besked om utdelning – det bolaget har permittera­t mycket mer än SKF.

” Just det politikern­a tar upp med det folkliga stödet är också en viktig fråga för storbolag, även om den främsta lojalitete­n riktar sig till ägarna.

Men oavsett dessa juridiska och ekonomiska frågor – SKF hade ansökt om ungefär 40 miljoner i permitteri­ngsstöd och delat ut 1,3 miljarder kronor till aktieägarn­a – så finns det andra frågor. Just det politikern­a tar upp med det folkliga stödet är också en viktig fråga för storbolag, även om den främsta lojalitete­n riktar sig till ägarna. Det påverkar synen på bolagen och frågor kring framtida kompetensf­örsörjning, synen på varumärken och hur man lever upp till sina uppförande­koder. Och att det är viktigt märks nu i hur bolagen ändrat sig under resans gång.

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ??
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden