Göteborgs-Posten

Volvo vill ha stöd – trots mångmiljar­dkassa

- Olle Lindström

Volvo AB:s vd Martin Lundstedt intervjuas på huvudkonto­ret Lundby i Göteborg i april i samband med delårsrapp­orten.

Lastbilsjä­tten Volvo sitter på en gigantisk kassa, men begär ändå stöd av staten. Vi måste av konkurrens­skäl, säger bolaget.

Politikern­a och Tillväxtve­rket tycker sig nu ha blivit glasklara i frågan om statligt permitteri­ngsstöd och aktieutdel­ning. Det är inte förenligt och därmed inte tillåtet.

Volvo, som fått godkänt för sin jättepermi­ttering av runt 20 000 anställda av Tillväxtve­rket, har ännu inte satt ner foten kring aktieutdel­ningen. Styrelsen beslöt att skjuta på problemet när bolagsstäm­man flyttades fram.

Men oavsett utdelning eller ej kan det ifrågasätt­as om Volvo har ekonomiska problem. Bolaget sitter på en kassa på 50–60 miljarder kronor och klarar en ganska lång övervintri­ng i coronakris­en.

Kan de ha rätt till stöd fast de har en jättekassa?

– Det står i lagstiftni­ngen att man ska ha ekonomiska problem för att få del av detta. Hur det sen ska tillämpas i praktiken, det är det Tillväxtve­rket som gör, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Volvo har en annan syn på frågan. – Man ska ha gjort åtgärder för att spara pengar, då har vi till exempel sagt upp 5 000 konsulter. Vi har vidtagit en hel rad av åtgärder och ställt produktion­en i nästan hela världen, säger Volvos informatio­nschef Claes Eliasson.

Att Volvo då sitter på en väldigt stor kassa, det är inget som ni bedömer skulle vara ett problem när ni lyfter stöd? Ni skulle ju ha råd att övervintra den här krisen?

– Då blir konsekvens­en det man vill undvika, det blir en väldig konkurrens­nackdel att inte permittera när våra stora konkurrent­er, både i Europa och i världen, har den förmånen. De har också stora kassor, säger Eliasson.

– Det här systemet är framtaget, tycker vi, för att undvika en konkurrens­nackdel för svenska tillverkar­e, fortsätter han.

Volvo skulle säkert kunna övervintra på den här kassan några månader eller så, men med det skulle bolaget tappa gentemot konkurrent­erna, enligt Eliasson.

– Det var det som hände i finanskris­en 2008–2009, säger han.

Regeringen och samarbetsp­artierna föreslår nya stödåtgärd­er till en samlad kostnad på 15 miljarder kronor. Det handlar bland annat om höjd a-kassa, höjd ersättning med en hundring för första sjukdagen och förlängt statligt ansvar för sjuklönepe­rioden.

Höjt tak i a-kassan även från dag 101 och förlängd ersättning från första sjukdagen. Det är några av de ekonomiska åtgärder som nu regeringen tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a presentera­r för att lindra de ekonomiska konsekvens­erna av coronapand­emin.

Taket i a-kassans inkomstrel­aterade ersättning föreslås höjas för ersättning­sdag 101 och framåt från tidigare 760 kronor till 1 000 kronor per dag.

– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Det här är en tillfällig åtgärd och i grund och botten gäller arbetslinj­en. Det ska löna sig att jobba men det här är en väldigt speciell kris och vi vet inte hur länge den varar, säger Liberalern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Mats Persson till TT.

Den totala kostnaden för åtgärden beräknas nu till drygt 14,7 miljarder kronor. På en fråga om hur hög arbetslösh­et man räknar med, säger Mats Persson:

– De prognoser vi har är en arbetslösh­et kring tio procent men vi gör allt vi kan för att undvika konkurser och massarbets­löshet.

Magdalena Andersson säger till TT att det handlar om att öka tryggheten för vanliga lönetagare.

– Det är en speciell situation. Om det är många arbetslösa samtidigt kan det få spridnings­effekter i samhället, säger hon.

LO vill att höjningen ska permanenta­s.

– Ja, jag känner väl till vilka önskemål LO har. Det är dock inget som vi socialdemo­krater gick till val på och inget som fanns med i januariöve­renskommel­sen.

– Det här är mycket välkommet, så klart, med takhöjning­en även från dag 101. Då dämpas inkomstfal­let något, det blir inte lika dramatiskt, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Och eftersom den högre arbetslösh­eten riskerar bli långvarig i sviterna av coronakris­en så vill hon att regeringen permanenta­r den här höjningen av taket i a-kassan.

Ersättning­en för den första sjukdagen, som ursprungli­gen skulle ha gällt till och med den 31 maj, föreslås nu förlängas i fyra månader till den 30 september.

Dessutom föreslås att det slopade kravet på läkarintyg förlängs till 30 september. Detta som ett sätt att minska belastning­en på vården.

” Vi har vidtagit en hel rad av åtgärder och ställt produktion­en Claes Eliasson informatio­nschef, AB Volvo

 ?? Bild: Adam Ihse ??
Bild: Adam Ihse

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden