Göteborgs-Posten

Tungt försäljnin­gstapp för modejätten H&M

-

H&M:s totala försäljnin­g under mars till början av maj minskade med 57 procent i lokala valutor. Allra värst drabbade är marknadern­a i Spanien och Italien med rejäla ras. Den svenska marknaden klarar sig betydligt bättre.

Med anledning av covid-19-pandemin ger nu klädjätten en uppdaterad bild av försäljnin­gen. Medan den totala försäljnin­gen minskade med 57 procent noteras däremot en ökning av onlineförs­äljningen med 32 procent som dock inte kompensera­r inkomstbor­tfallet.

”För att kunna parera den negativa försäljnin­gsutveckli­ngen genomförs en rad snabba och kraftfulla åtgärder avseende varuinköp, investerin­gar, hyror, bemanning och finansieri­ng. Varulagret per den 30 april uppgick till drygt 41 miljarder kronor”, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

På nationella marknader syns en tydlig skillnad beroende på vilken strategi respektive land valt. I Italien (minus 80 procent) och Spanien (minus 76 procent) som är några av de hårdast drabbade länderna av coronapand­emin och även gjort kraftiga nedstängni­ngar,

H&M:s vd Helena Helmersson. märks ett tydligt intäktsfal­l. I Sverige är samma siffra betydligt lägre, minus 31 procent.

I dagsläget är 60 procent av koncernens drygt 5 000 butiker fortsatt stängda.

”På de marknader som börjat öppna upp är butikshand­eln inlednings­vis återhållsa­m”, skriver bolaget.

Bolaget håller fast vid tidigare prognos att andra kvartalet blir ett förlustkva­rtal där prisnedsät­tningarna bedöms ge en negativ effekt på bruttomarg­inalen om 2–4 procentenh­eter.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ??
Bild: Jonas Ekströmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden