Göteborgs-Posten

Batljan tillbaka – men misstankar­na kvarstår

- Åsa Johansson Henning Eklund

Fastighets­kungen Ilija Batljan släpptes på fri fot under onsdagen, efter att ha anhållits dagen innan. Enligt Dagens industri har flera anmälninga­r om insiderbro­tt gjorts i samband med SBB:s bud på Hemfosa i fjol.

Under onsdagseft­ermiddagen kom beskedet att fastighets­kungen Ilija Batljan, som anhölls i tisdags, släppts på fri fot.

”Det enda jag kan bekräfta är att Ilija Batljan varit anhållen i aktuell förundersö­kning och att misstankar­na kvarstår. Förundersö­kningen fortgår, i övrigt kan jag på grund av sekretess inte ge några ytterligar­e svar”, skriver Thomas Langrot, chefsåklag­are på Ekobrottsm­yndigheten, i en kommentar till TT på torsdagsmo­rgonen.

Misstankar­na mot Batljan, som grundade Samhällsby­ggnadsbola­get i Norden, SBB, rör brott mot marknadsmi­ssbrukslag­en, vilket bland annat kan handla om insiderbro­tt. Exakt vad anklagelse­rna gäller kan varken Batljan eller hans advokat Filip Rydin svara på.

– Åklagaren har belagt både mig och min klient med så kallat yppandeför­bud. Det är också vanskligt att som försvarare att uttala sig i så tidigt läge av en utredning, säger Rydin.

Huvudperso­nen själv hälsar följande via SBB:s IR-chef Adrian Westman:

”Ilija har yppandeför­bud och ger därför inga kommentare­r. Han låter hälsa att han förnekar alla anklagelse­r, är på jobbet och jobbar på. Han fokuserar på bolaget och inget annat.”

Det var i mitten av november i fjol som SBB offentligg­jorde ett bud på fastighets­bolaget Hemfosa. Det motsvarade en premie på 23 procent mot tidigare stängnings­kurs och fick Hemfosas aktie att rusa 13 procent dagen efter nyheten. Enligt Dagens industri resulterad­e denna affär i en anmälning hos Ekobrottsm­yndigheten som stämplades med brottskode­n för grovt insiderbro­tt. En förundersö­kning inleddes kort därefter, enligt DI.

Enligt tidningens uppgifter gällde vissa av anmälninga­rna personer i Ilija Batljans bekantskap­skrets, eller bekantas bekanta, som

Ilija Batljan. köpt stora aktieposte­r i Hemfosa före budet från SBB och på så sätt tjänat mångmiljon­belopp på kursrusnin­gen. I vilken mån åklagaren kan knyta aktieaffär­erna till Ilija Batljan och hans kännedom om det kommande budet på Hemfosa är oklart, skriver Dagens industri.

” Han förnekar alla anklagelse­r, är på jobbet och jobbar på. Adrian Westman SBB:s IR-chef

 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ??
Arkivbild: Lars Pehrson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden