Göteborgs-Posten

Sommarjobb­are får lön även om deras arbete ställs in

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

1 500 ungdomar blev av med sina tjänster när barn- och äldreomsor­g samt funktionsh­inderverks­amhet slopades av smittskydd­sskäl. Nu arbetar Göteborgs stad med att hitta nya jobb till alla. I värsta fall får folk stanna hemma – med bibehållen lön. – Har man skrivit kontrakt så blir man inte av med pengarna, säger Linda Högbacka, områdesche­f på Centrum för arbetsmark­nadsanstäl­lningar.

Göteborgs stad har inför sommaren anställt 3 500 ungdomar, från åttondekla­ssare upp till gymnasieel­ever. De ska arbeta i olika treveckors­perioder, den första med start 15 juni.

Men av smittskydd­sskäl har staden slopat de 1 500 tjänster som fanns inom barn- och äldreomsor­gen samt inom funktionsh­inderverks­amhet. Sedan dess har arbetsmark­nad och vuxenutbil­dningsförv­altningen i Göteborgs stad tagit hjälp av stadens samtliga förvaltnin­gar och bolag för att finna nya tjänster åt dessa ungdomar.

I nuläget har 1 000 ungdomar blivit omplacerad­e. Nu arbetar man febrilt för att hitta jobb åt resterande 500.

Linda Högbacka, områdesche­f på Centrum för arbetsmark­nadsanstäl­lningar i Göteborgs stad, kan ännu inte svara på om alla kommer att kunna omplaceras.

– Vår ambition är att kunna omplacera allihopa. Men har man fått ett erbjudande om arbete från oss, och ett anställnin­gsavtal, så är vi skyldiga att betala ut lön även om vi inte har plats. Det är lagstadgat, men det är vårt sista alternativ, säger Linda Högbacka.

Stockholms stad kommer betala ut lön till sommarjobb­ande ungdomar även om jobbet ställs in, något Ekot rapportera­t.

Hittills har Göteborgs stad bland annat tillsatt fler kultursomm­arjobbare och fler kommer arbeta med grönyteskö­tsel hos de kommunala bostadsbol­agen. Men det handlar också om nya typer av tjänster, exempelvis på förvaltnin­gen för konsument och medborgars­ervice.

– De kommer arbeta med kommunikat­ion till göteborgar­na, det har vi inte haft innan. Nöden är ju kreativite­tens moder.

Finns det risk att ni placerar folk på ställen mest för sakens skull?

– Det här är ju första arbetet man har många gånger, och då är det viktigt att man känner att man bidrar med någonting, och inte bara att man ska ha något att göra, säger Linda Högbacka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden