Göteborgs-Posten

Uppgifter: Manshaus ville mörda med bil också

-

Philip Manshaus i Asker og Baerum tingrett på torsdagen.

Philip Manshaus hade även planer på att med bil meja ned folk i centrala Oslo. Det framgår av hans anteckning­ar i samband med att rättegånge­n nu har inletts mot den terrorankl­agade norrmannen, rapportera­r Nettavisen.

Rättegånge­n omfattar mord och terrorbrot­t, efter att 22-åringen den 10 augusti i fjol dödade sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem och därefter gick till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Baerum utanför den norska huvudstade­n.

Manshaus har erkänt våldshandl­ingarna, men förnekar ändå brott, upprepade han när rättegånge­n började i Asker og Baerum tingrett på torsdagen.

Han har beskrivit det som att han agerade i nödvärn, ”ett led i en motståndsk­amp”. Rådiga moskébesök­are övermannad­e Manshaus innan någon hann skadas i al-Noor, men i förhör har han sagt att han hade tänkt ”döda så många som möjligt”.

Inför rättegångs­starten har i veckan framkommit att han hade fler blodiga planer. I papper som hittades på hans säng resoneras det kring en bilburen attack mot

Philip Manshaus advokat Unni Fries.

fotgängare i Oslostadsd­elen Grønland, skriver Nettavisen, som har fått tillgång till över hundra sidor anteckning­ar.

I pappren framförs argument både för och emot. Grønland är en stadsdel med många yngre, vilket Manshaus tycker är en fördel. Men det beskrivs som en nackdel att den ligger så centralt – det gör tidsaspekt­en mer kritisk vid en attack, eftersom stora polisstyrk­or kan strömma till snabbt.

Rättegånge­n pågår i tre veckor. Bland det 30-tal vittnen som ska höras finns en tidigare medlem i Den nordiske motstandsb­evegelsen (DNM), den nynazistis­ka gruppering som i Sverige kallas Nordiska motståndsr­örelsen (NMR). Manshaus hade såvitt känt inga medbrottsl­ingar, men före dåden var han i kontakt med DNM.

– Allt tyder på att de hade gått i god för Manshaus och att han skulle bli medlem, säger Harald Klungtveit vid Filter Nyheter – som har kartlagt kontaktern­a med DNM – till Dagbladet.

– Men så blev Manshaus otålig när korrespond­ensen stannade

 ?? Bild: Lise Åserud ??
Bild: Lise Åserud
 ?? Bild: Terje Pedersen ??
Bild: Terje Pedersen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden