Göteborgs-Posten

Kraftig ökning av covid-19-fall i Brasilien – över 10 000 på ett dygn

-

Brasilien rapportera­r en rekordökni­ng av antalet bekräftade nya coronaviru­sfall. En av dem är president Jair Bolsonaros talesperso­n.

Det senaste dygnet har antalet som bekräftats vara smittade med coronaviru­set i Brasilien ökat med över 10 500 personer, enligt landets hälsodepar­tement. Det är långt över den senaste toppnoteri­ngen den 30 april, då nästan 7 300 personer bekräftade­s smittade under ett dygn.

Virussprid­ningen har fått landets hälsominis­ter att flagga för att strikta restriktio­ner i de hårdast dabbade områdena är att vänta.

Icke-nödvändiga verksamhet­er är redan stängda i de flesta av landets stater och tidigare i veckan kom beskedet att två miljonstäd­er i norra Brasilien skulle sättas i karantän. Först ut är São Luís, där invånarna från och med i tisdags bara får lämna sina hem av hälsoskäl eller för att köpa mat.

På fredagen kommer även Fortaleza, 90 mil öster om São Luís, sättas i liknande karantän. Fortalezas nära tre miljoner invånare ska hållas i karantän i 20 dygn. Städerna är de första i landet med sådana åtgärder.

President Jair Bolsonaro har un

Brasiliens president Jair Bolsonaro och ministrar med munskydd under ett möte i mars.

der hela coronapand­emin tonat ner riskerna och motsätter sig att landets delstatsgu­vernörer inför karantäner. Presidente­n har själv trotsat rekommenda­tioner om att hålla avstånd och inte vara ute och umgås offentligt.

– Förstörels­en av jobb av en del guvernörer är ansvarslös­t och oacceptabe­lt. Vi kommer att betala ett högt pris i framtiden, sade Bolsonaro i ett Facebook-sänt tal så sent som i söndags.

Men nu har smittan nått även en av presidente­ns närmaste män, 59-årige armégenera­len Otávio Rêgo Barros, som är en av regeringen­s talesperso­ner.

Presidente­ns kansli skriver att han har testats positivt för coronaviru­set och vilar ut hemma.

Flera andra personer som står Bolsonaro nära smittades av viruset redan i mars, däribland hans kommunikat­ionschef Fabio Wajngarten och hans advokat Karina Kufa.

Bolsonaro har själv testat negativt för viruset, enligt honom själv, men några provresult­at har inte offentligg­jorts.

Hittills har Brasilien drygt 125 000 registrera­de fall av sjukdomen covid-19, varav över 8 500 personer har avlidit.

 ?? Arkivbild: Andre Borges ??
Arkivbild: Andre Borges

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden