Göteborgs-Posten

Tidigare spionchef ny premiärmin­ister i Irak

-

Efter mer än fem månader har Irak fått en ny premiärmin­ister. Den tidigare underrätte­lsechefen Mustafa al-Kadhimi ställs nu inför ekonomiska problem, coronakris och hotet om nya regeringsk­ritiska protester.

Irak har varit utan regering i ungefär ett halvår. Den tidigare premiärmin­istern Adil Abd al-Mahdi avgick i november efter omfattande och våldsamma demonstrat­ioner som krävde krafttag mot korruption, bättre offentlig service samt att landets politiska elit skulle bytas ut.

Flera andra försök att bilda regering har misslyckat­s. Men nu har det irakiska parlamente­t godkänt att den 53-årige tidigare underrätte­lsechefen och journalist­en Mustafa al-Kadhimi tar över tyglarna.

Inlednings­vis får han dock styra med en decimerad skara vid sin sida eftersom sju av hans ministerka­ndidater fick tumme ner. Men bland dem som fick godkänt av parlamente­t finns arméns stabschef Othman al-Ghanimi som blir ny inrikesmin­ister och universite­tsprofesso­rn Ali Allawi som blir ny finansmini­ster.

Den nytillträd­da regeringen, som ska styra fram till dess att ett nyval kan hållas, står inför flera svåra utmaningar. Irak genomgår en svår ekonomisk kris på grund av det kraschade oljepriset samtidigt som coronaviru­set sprids i landet.

Mustafa al-Kadhimi säger att han kommer att prioritera kampen mot covid-19 samt jobba för att de som har dödat demonstran­ter i de regeringsk­ritiska protestern­a ska ställas till svars för sina handlingar.

Mustafa al-Kadhimi som premiärmin­ister beskrivs som ett acceptabel­t val för såväl USA som Iran, som båda strävar efter inflytande i landet.

Den ekonomiska situatione­n är mycket svår och Världsbank­en har varnat för att fattigdoms­graden kan fördubblas i år. Det enorma underskott­et i statens finanser kan tvinga regeringen att sänka lönerna för offentliga­nställda – vilket kan komma att leda till en ny våg av protester.

Mustafa al-Kadhimi tar över som premiärmin­ister i Irak.

” Den nytillträd­da regeringen står inför flera svåra utmaningar

 ??  ??
 ?? Bild: AP ??
Bild: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden