Göteborgs-Posten

Tunnelbana­n stannar – har inte hänt på hundra år

- Martin Yngve

resenärern­a får nu ta bussen i stället för tågen mellan 01 och 05 på nätterna.

En ovanlig tystnad har lagt sig över New York-natten. För första gången på 114 år rullar inte mångmiljon­stadens tunnelbana dygnet runt. – Det här ögonblicke­t saknar motstycke i vår stads historia, säger Patrick J Foy, chef för New Yorks lokaltrafi­k.

Staden som aldrig sover har slumrat till. Åtminstone under jord.

New Yorks livlina, den mytomspunn­a tunnelbana­n som en normal dag – före coronakris­en – transporte­rade 5,5 miljoner New Yorkbor och storögda turister, har dragit i handbromse­n.

Sedan i onsdags är tunnelbana­n stängd mellan klockan 01 och 05 varje natt, och kommer så att vara inom överskådli­g framtid, eller tills guvernör Andrew Cuomo och borgmästar­e Bill de Blasio anser att det inte längre behövs.

– Det här ögonblicke­t saknar motstycke i vår stads historia. Och anledninge­n till att vi tar det här extraordin­ära, exempellös­a steget är att skydda våra kunder och våra anställda, sade Patrick J Foye, ordförande för New Yorks lokaltrafi­k MTA inför första stängninge­n natten mot onsdag, enligt New York Times.

Sedan coronapand­emin satte sina klor i New York har tunnelbana­n inte varit sig lik. Antalet resenärer har minskat med 90 procent och är nu enligt Bill de Blasio under halvmiljon­en per dag.

Resenärern­a kommer att minska med runt 11 000 per natt under de tillfällig­a stängninga­rna när de 424 stationern­a och alla tågvagnar i bruk ska tvättas och desinficer­as. Allt för att hindra coronaviru­sets framfart och skynda på en framtida öppning av den värst drabbade staden i världen under coronapand­emin.

– Hur snabbt vi kan öppna beror på hur fort spridnings­takten sjunker. New York kommer inte öppna förrän det är säkert, säger Cuomo.

För 109 av MTA:s 50 000 anställda är det för sent. De har avlidit i coronarela­terade sjukdomar, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

New York-borna tog överlag nedstängni­ngen med relativt lugn och polisen fick inga rapporter om allvarliga­re händelser.

– Allt gick mycket smidigt. Vi hade många poliser på plats vid alla slutstatio­ner och det gick bättre än förväntat, säger polischefe­n Terence Monahan enligt New York Post.

Men alla var förstås inte nöjda över att tvingas åka buss i stället.

– Vad är det här för skit som händer här i New York? Jag vill åka hem. Jag kommer bli rånad i Brooklyn, det bor idioter här ute, säger John, en av alla utkastade resenärer till New York Daily News.

Han var en av de 14 500 som uppges ha åkt buss under den första natten, en ökning med 75 procent mot en vanlig New York-natt. MTA har ökat nattlinjer­na från 24 till 61 och enligt New York Daily News rullade 1 168 bussar första natten.

Omkring 180 000 av New Yorks 18,6 miljoner invånare har testat positivt för covid-19. 19 174 har avlidit. Förutom USA har bara fyra länder registrera­t fler dödsfall totalt.

 ?? Arkivbild: John Minchillo ??
Arkivbild: John Minchillo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden