Göteborgs-Posten

Mot nya mål – Karin försöker undvika att se några hinder

-

Karin Karlsson tränar stenhårt för att hålla formen under det påtvingade tävlingsup­pehållet. Den här helgen skulle hon egentligen ha deltagit i ”Toughest” i Malmö, men tävlingen är givetvis uppskjuten till följd av pandemin och arrangörer­na hoppas i stället kunna genomföra detta tuffa mandomspro­v i mitten på augusti.

Efter den första tävlingen var Karin Karlsson fast i OCR-sporten. 2019 vann hon två VM-guld och blev utsedd till Årets idrottare i Lerum. I arbetet som osteopat ser hon en länk till träningen och intresset för kroppens funktioner.

Vi pratar om förra årets framgångar i VM, där hon vann guld på 15 km banan och sprint 100 meter. Sprintdist­ansen har en speciell historia.

– Min styrka har alltid varit snabbhet och explosivit­et.

Men sprintdist­ansen fanns inte när jag började. Så inför VM hade jag satsat fem år för att bli bra på 15 kilometer. Då släpper de en 100 sprint, som jag visserlige­n längtat efter i alla år, men inte tränat inför. Men jag gjorde sprinten, mest för att se vad jag skulle få för tid, och sedan vann jag. Jättekul, särskilt som jag längtat efter den här sträckan i så många år.

Känslan när du i fjol utsågs till Årets idrottare i Lerum?

– Ja det var väldigt roligt och uppskattat, särskilt då OCR fortfarand­e är en väldigt liten sport och den behöver synas för att växa, menar Karin.

I en OCR (Obstacle Course Racing) tävling består banan av olika hinder där man springer och kryper i lera, tar sig fram med armgång längs stänger och uppför ramper. Tävlingsdi­stansen i Sverige är ofta åtta kilometer där man springer upp mot 400 meter mellan hindren. Sporten

kräver bra fysik, men också mycket strategi, där Karins erfarenhet kommer till pass.

– Vissa tävlingar är väldigt tekniskt krävande, som i 15 kilometer. Det kan gå väldigt bra i 13 kilometer, sedan tar det tvärstopp för att du har kört för hårt. Jag har ju kört många hinderlopp genom åren och vet hur hårt jag kan pressa mig innan det tar slut. Det handlar mycket om att granska banan innan och se hur man ska fördela energin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden