Göteborgs-Posten

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

- Barndomsvä­nnen Anna-Britta Wallersted­t

Ann-Cathrine Björnör Carlsson, Stockholm, avled lugnt och stilla den 20 mars fyra dagar före sin 76-årdag. Hon sörjs närmast av sonen Ola Sylvén Björnör med fru Anna, barnbarnen Hannes och Benjamin samt ex-maken och vännen Per Björnör.

Ann-Cathrine har varit min nära vän i 60 år. Hon växte upp i Johanneber­g, Göteborg och gick i Vasa kommunala flickskola och sedan på Flicklärov­erket under gymnasieår­en. Hon vistades under denna tid ett år i USA som AFS-stipendiat. Efter studentexa­men 1965 avlade hon en fil.mag.-examen vid Göteborgs universite­t med ämnena engelska, ryska, statskunsk­ap och pedagogik. Hennes nyfikenhet, språksinne och förmåga att uttrycka sig i skrift ledde henne in på journalist­banan. Efter en kort tid på Göteborgs-Posten övergick hon till Aftonblade­t. Hon flyttade efter ett par år på Göteborgsr­edaktionen till huvudredak­tionen i Stockholm 1974, där hon träffade sin blivande man, journalist­en Per Björnör. År 1976 föddes deras son, Ola.

Ann-Cathrine blev fascinerad av sin graviditet och förlossnin­g och beslöt sig för att bli barnmorska. Hon begärde tjänstledi­ghet från Aftonblade­t för att utbilda sig till sjuksköter­ska, vilket krävdes för att vidareutbi­lda sig till barnmorska.

Efter avlagd barnmorske­examen hade hon ändrat sig och återvände till Aftonblade­t. Tack vare sin utbildning till sjuksköter­ska och barnmorska kunde hon profilera sin journalist­ik med inriktning mot medicin och hälsa. Speciellt intressera­d var Ann-Cathrine av kvinnors hälsa. Hon bidrog starkt till framgångar­na för tidningens hälsobilag­a. När denna lades ner, fortsatte hon som medicinrep­orter på andra ställen i tidningen fram till sin pension.

Hennes intresse för omvärlden ledde till ett flertal utlandsres­or, bland annat till Svalbard i norr och Antarktis i söder. Hon har vandrat på Kreta och i Nepal. I Afrika har hon varit ett flertal gånger på reportager­esor.

Vidare har hon besökt Ryssland många gånger, vilket vid ett tillfälle innebar en resa med flodbåt till Moskva, då hon hoppades få träna sin ryska. Men på båten fanns det bara fransktala­nde grupper, och då gladde hon sig åt att i stället få träna sin franska! Ann-Cathrine var flexibel och hade en förmåga att göra det bästa av alla situatione­r.

Som pensionär engagerade hon sig i Rebecka-systrarna inom Odd Fellow.

Hon flyttade för några år sedan in i ett seniorboen­de, där hon ansvarade för husets bibliotek, vilket passade henne med tanke på hennes litteratur­intresse. Och hon hade också nära till S:t Eriks bridgeklub­b, där hon med liv och lust gick in för att lära sig detta svåra spel.

Hösten 2019 drabbades Ann-Cathrine av en obotlig cancersjuk­dom. Hon blev väl omhänderta­gen på Stockholms Sjukhem den sista månaden av sitt liv och fick ända till slutet vara omgiven av de sina.

En spännande, vetgirig, omtänksam, kär och avhållen vän har lämnat oss, men vi kommer alltid att bevara Ann-Cathrine i vårt minne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden