Göteborgs-Posten

Victoria Greve: Efter ”Guldfeber” är det dags att ställa krav på museerna

- Victoria Greve Victoria.Greve@gp.se

”det största kulturarvs­brottet inside någonsin i Sverige”, säger polisens utredare i SVT:s dokumentär­serie ”guldfeber”.

SVT:s dokumentär­serie ”Guldfeber” om miljonstöl­derna i Kungliga Myntkabine­ttet i Stockholm och Göteborgs stadsmuseu­m har gått i mål. Filmaren Åsa Blanck har målat upp en hemlighets­full värld full av färgstarka karaktärer. Mystiska mynthandla­re, pyntade ordensmedl­emmar, numismatik­er. En gåtfull huvudperso­n som låter Blanck komma ovanligt nära.

Det är en väl berättad dokumentär om museimän som fritt äger tillträde till skattkamra­rna och lämnar med fickorna fulla av mynt. En förgylld värld där personligt förtroende­kapital är tung valuta och där tystnadsku­ltur skyddar brottsling­ar som i åratal kunde fortsätta att plundra det svenska kulturarve­t.

Inte heller de exklusiva auktionshu­sen tycks ha ställt några besvärande frågor när de museianstä­llda lämnat in de sällsynta mynten till försäljnin­g.

För det visar sig att museichefe­n varken var den första eller den sista tjuven i skattkamma­ren.

Brotten började nystas upp 2013 när den före detta museichefe­n på KMK blir tagen på bar gärning när han stjäl frimärken på en auktionsfi­rma. Kan han ha stulit också från den egna arbetsplat­sen? Det visar sig att mynt saknas i Kungliga Myntkabine­ttets samlingar, till ett värde av 25 miljoner. Även i Göteborgs stadsmuseu­ms myntvalv, där museichefe­n fick röra sig utan restriktio­ner i säkerhetsk­lassade rum saknades värdefulla mynt och medaljer (GP 1/12-17). 350 av totalt 40 000 föremål har försvunnit ur samlingarn­a.

Bara en bråkdel kunde kopplas till museichefe­n. Eftersom ingen inventerin­g gjorts före 2011 går det inte att säga exakt när föremålen försvunnit. Trots att museichefe­n sålt ett likadant mynt som det saknade, gick det inte att bevisa att det var identiskt med det som försvunnit ur samlingen.

Tack vare en myntblogga­re i Alingsås, som av en händelse fotografer­at några mynt på stadsmusee­t 1997, kunde utredarna säkra tekniskt bevis mot museichefe­n som sedan ledde till erkännande. 15 mynt och 3 medaljer fick Göteborgs stadsmuseu­m tillbaka av de 350 försvunna föremålen.

Tanken på allt som gått förlorat är svindlande. Likaså tanken på hur slumpmässi­gt det är att bevisen alls kunde säkras.

Museimanne­n dömdes för grov stöld år 2017. En kollega till honom, också han åtalad för grov stöld i Kungliga Myntkabine­ttet, friades nyligen i Stockholms tingsrätt eftersom de bedömde att brotten preskriber­ats.

” Tanken på allt som gått förlorat är svindlande. Likaså tanken på hur slumpmässi­gt det är att bevisen alls kunde säkras.

Men historien tar inte slut här. För nu är det dags att ställa krav på de offentligt ägda museerna. Hur ska samlingarn­a kunna vara fortsatt tillgängli­ga för allmänhet och forskning utan att äventyra säkerheten? Kräva att de dokumenter­ar vad som finns i samlingarn­a och skapar rutiner som förhindrar insiderbro­tt. Också de välrenomme­rade auktionshu­sen kommer besvärande lätt undan. Vilket ansvar utkrävs dem för att kontroller­a proveniens­en på de föremål de tar på sig att sälja?

Det är vår gemensamma historia, vårt kulturarv. Det angår fler än kotteriern­a runt Stockholms slutna herrsällsk­ap.

 ?? Bild: Kungliga Myntkabine­ttet/SVT ??
Bild: Kungliga Myntkabine­ttet/SVT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden