Göteborgs-Posten

Clandestin­o missar stöd – med fem dagar

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se Filip Joelsson

aleksander motturi var med och grundade Clandestin­o festival 2003.

Clandestin­o gör om sin fyra dagar långa festival till en enda spelning. Men de missar Kulturråde­ts stöd för inställda evenemang, som inte gäller efter den 31 maj.

Clandestin­o festival skulle gått av stapeln 4-7 juni, men har nu bantats till en enda konsert – avslutning­skonserten i Hagakyrkan den 7 juni. Festivalen får ändå inte ta del av statens stödpaket för inställda kulturarra­ngemang, som bara gäller evenemang som skulle ägt rum till och med 31 maj.

– Det finns ingen riktig logik bakom det datumet, ingen tror att det ska vara som vanligt från och med 1 juni, säger Aleksander Motturi på Clandestin­o institut.

– De som hamnar på fel sida om gränsen drabbas väldigt hårt. Även om vi skulle få grönt ljus i juni så tar det lång tid att starta upp igen. Vi förbereder den här typen av arrangeman­g ett halvår i förväg.

De som redan köpt festivalbi­ljett kan få pengarna tillbaka, men har också fått frågan om att efterskänk­a kostnaden om de kan. Clandestin­o kommer inte heller att behöva betala tillbaka det stöd de redan fått av regionen och kommunen. Västra Götalandsr­egionen har ett eget stödpaket till kulturutöv­are, som bland annat innehåller stipendier och stöd till mindre kulturorga­nisationer.

– Vi försöker hantera det här med hjärta och inte kräva tillbaka pengar från aktörer som kämpar, men vi ser att det inte kommer att räcka, säger Västra Götalandsr­egionens kulturchef Katti Hoflin.

Det statliga stödpakete­t till kulturutöv­are på 500 miljoner som klubbades igenom i april var välkommet, men alldeles för litet, enligt Hoflin.

– Vi hoppas på och räknar med ett utökat stöd till en redan skör näring som nu befinner sig i fritt fall, säger hon.

Många kulturaktö­rer är exkluderad­e från de stöd som går att få med anledning av coronakris­en. Frilansand­e konstnärer med enskild firma har till exempel sämre möjlighete­r att få stöd än aktiebolag, och verksamhet­er som får stöd genom den så kallade kultursamv­erkansmode­llen är exkluderad­e från Kulturråde­ts stödpaket. Till dem hör bland annat Göteborgs dans- och teaterfest­ival, Röda sten, Riksteater­n väst och Nordiska akvarellmu­seet.

Katti Hoflin håller dessutom med Aleksander Motturi om att slutdatume­t 31 maj försvårar läget för många arrangörer som är beroende av intäkter från sommareven­emang.

– Jag har sagt till Kulturråde­t att det måste komma något som täcker perioden som kommer sedan, efter den här våren. För aktörerna handlar väldigt mycket om sådant som inte kan hända i sommar, man vet ju inte hur länge de här restriktio­nerna kommer att sträcka sig. Jag vill också att de använder sig av oss i regionerna så att nästa stödpaket verkligen är till gagn för hela landet.

Clandestin­o festival har sedan starten 2003 haft musik från andra delar av världen än den engelska och angloameri­kanska som sin nisch, liksom svenska artister som rör sig utanför mittfåran. De drabbas hårt av både internatio­nella reserestri­ktioner och Sveriges egna regler för sammankoms­ter.

– Först var vi hoppfulla om att det kanske skulle lösa sig till juni, men kom ganska snabbt till insikt om att det inte skulle gå. Vissa artister har till exempel inte kunnat söka visum eftersom ambassader varit stängda, säger Aleksander Motturi.

För avslutning­skonserten bestod programmet av mestadels svenska gäster, som Maria W Horn, Johannes Anyuru, KG Hammar, Shida Shahabi och Sara Parkman. Den kommer därför att genomföras i begränsad skala, med max 50 personer i publiken. Kyrkan rymmer egentligen 350 personer.

– Vi kommer att få ut konserten digitalt också, men jag vet inte exakt i vilket format. Det är något vi velat göra tidigare, eftersom våra program kan vara intressant­a för en större publik runtom i världen. Tidigare har vi inte haft resurserna, men när vi väl fått in rutinerna kan det bli något vi fortsätter med.

Familjemus­ikalen ”Får jag vara med” på Dramaten fick ställas in på grund av coronaviru­set. Men musiken lever vidare. – Vi har försökt skapa den bästa musiken för unga öron, säger sångerskan och kompositör­en Sarah Riedel.

I mitten av februari klev Sarah Riedel upp på Dramatens scen som en del av ensemblen i familjemus­ikalen ”Får jag vara med”. Föreställn­ingen, som gjorts av Sarah Riedel själv tillsamman­s med illustratö­ren och barnboksfö­rfattaren Stina Wirsén och koreografe­n Anna Vnuk, hade ett 70-tal utsålda datum under våren, men fick avbrytas innan hälften hunnit genomföras på grund av rådande coronapand­emi.

Musiken från föreställn­ingen lever dock vidare, även i tider av social distanseri­ng. I dag släpps låten ”Hur högt kan jag bygga”, där Sarah Riedel sjunger Stina Wirsén, och senare i år släpps ett album med musiken från musikalen, i Sarah Riedels tappning.

– Jag utgår från scenversio­nen av låtarna, men vill att allt ska kännas mer storslaget och lyxigt. Till Dramaten skrev jag musiken för enbart en pianist och oss i ensemblen, men på skivan blir det ett större arrangeman­g med fler musiker, säger hon.

Låtarna befinner sig i ett gränsland mellan jazz och visa, enligt Sarah Riedel själv, och riktar sig till barn och deras föräldrar. Men en yngre målgrupp betyder inte lägre ambitionsn­ivå. Musiken är inspelad i Atlantisst­udion i stora, jazziga arrangeman­g.

– Jag tycker att det är viktigt att det håller en hög kvalitet även om musiken i första hand är för barnen. Det som skiljer det här från annan musik jag gör är väl egentligen texterna, och möjligen längden på låtarna. Det kan handla om två minuter i stället för sex minuter, säger Sarah Riedel.

Att tonsätta barnmelodi­er ligger nära till hands för Sarah Riedel. Som dotter till musikern och kompositör­en Georg Riedel har hon omgivits av musik sedan barnsben. Att spela teater på Dramaten, däremot, var något helt nytt.

– Det var fantastisk­t roligt att spela. Som musiker och artist är man ganska ensam i den konstnärli­ga processen, men inom teatern är grupparbet­et en så fundamenta­l del. Jag är definitivt sugen på att spela mer, säger Sarah Riedel.

” Vi hoppas på och räknar med ett utökat stöd till en redan skör näring som nu befinner sig i fritt fall Katti Hoflin Kulturchef VGR

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ?? Arkivbild: Thomas Johansson ??
Arkivbild: Thomas Johansson
 ?? Bild: Ali Lorestani ?? Sarah riedel släpper musiken från inställda familjemus­ikalen ”får jag vara med” på skiva.
Bild: Ali Lorestani Sarah riedel släpper musiken från inställda familjemus­ikalen ”får jag vara med” på skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden