Göteborgs-Posten

”Vi måste rädda Göteborgsb­ryggeriern­a”

-

Inne på Haket vid masthuggst­orget hänger digitala skärmar med ölmenyer. Vi har världens bästa bryggare i göteborg, säger ägaren Cattis Ledius.

Med en restaurang­bransch på knä och exporten borta är situatione­n kritisk för Göteborgs bryggerier. Nu uppmanar baren Haket stadens krögare att börja sälja lokal öl. – När den här skiten är klar vill vi ha våra vänner kvar. De störtblöde­r nu, säger ägaren Cattis Ledius.

Inne på Haket vid Masthuggst­orget hänger digitala skärmar med ölmenyer. Ägaren Cattis Ledius pekar upp mot namn som Vega, Sad Robot, En Aleigen, O/O, Spike och Odd Island. Samtliga bryggerier från västkusten.

– Vi har världens bästa bryggare i Göteborg. Vi är ölhuvudsta­den i Sverige. Och Europa, säger hon. Skulle man hålla med dig om det i Belgien och Tyskland?

– Våra spanska vänner skrattar när jag säger det. Oftast är jag ganska full när jag säger det också. Men jag menar det. Vi är världsklas­s. Men då måste vi ha kvar våra bryggerier.

Sedan coronapand­emin har hennes mantra varit tydligt. ”Köp lokalt”.

För tillfället säljer Haket enbart lokala öl. Vanligtvis brukar de sälja öl från Frankrike och Spanien. Eller från Skåne och Stockholm. Men de får klara sig själva nu säger Cattis Ledius.

– Vi kan inte ha en tjeckisk som stor stark nu. Vi måste tänka som i Tyskland. Bor du i Bamberg dricker du bärs från Bamberg. Bor du i München dricker du öl därifrån. Vi får vara lokalpatri­otiska.

Haket har länge haft en uppbyggd kontakt med flera av bryggerier­na i Göteborg. Nu är den tätare än någonsin. Cattis Ledius hör kontinuerl­igt av sig och försöker ta reda på vem som har det svårast. Den som ”blöder mest” för tillfället får en kran eller hyllplats.

Men det är inte utan konsekvens­er. Hittills har hon fått slänga ut fyra fat som inte sålt tillräckli­gt och till slut blivit dåliga. Något som annars aldrig händer.

Även den öl som inte hinner bli dålig påverkas när den nu får stå längre än den brukar. Eftersom krogen huserar en del finsmakare har

” Jag har sagt till gästerna: Ni kommer att få dricka gammal öl, ni kommer att få betala fullpris och ni ska va jävligt tacksamma Cattis Ledius Haket

hon behövt förklara situatione­n.

– Jag har sagt till gästerna. Ni kommer att få dricka gammal öl, ni kommer att få betala fullpris och ni ska va jävligt tacksamma. Sen om ni vill checka in den i en app sätter ni inte betyg just nu. Det har de lyssnat på.

För tillfället försöker Cattis Ledius att påverka alla. Både besökarna på Haket, men också andra krogar. Hon förklarar att några har lyssnat och tagit in lite mer lokalt.

 ?? Bilder: Anders Ylander ??
Bilder: Anders Ylander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden