Göteborgs-Posten

Antisemiti­smen är mer vildvuxen än en dokumentär om Soros

- Hynek Pallas kultur@gp.se

SVT:s olyckliga titelsättn­ing och programför­klaring till dokumentär­en ”Hjärnan bakom allt” om finansmann­en George Soros visar hur spridd antisemiti­smen är. De gamla konspirati­onsteorier­na mot judar finns fortfarand­e lite varstans i samhället.

Den ungerskföd­de, snart 90-årige finansmann­en George Soros är en av världens rikaste män. En miljardär som blivit känd för filantropi genom organisati­onen Open Society Foundation­s – och måltavla för konspirati­onsteorier. Soros judiska bakgrund brukar inte nämnas när statschefe­r som den ungerske premiärmin­istern Viktor Orbán gör honom till syndabock. Men det är antisemiti­smen som utgör grund för den globala härva av teorier som länge har vävts med Soros i centrum.

Men varför George Soros? Och varför i dag?

Byt ut Soros mot hur judar har använts genom historien, och det är lättare att förstå hur den SVT-sända filmens titel ”Hjärnan bakom allt” liksom programbes­krivningen ”är han i själva verket hjärnan bakom en global konspirati­on med syfte att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare?” går ihop med gamla konspirati­onstankar.

Antisemiti­smen fick sin moderna form när kyrkan under medeltiden attackerad­e judar som ett materialis­tiskt, hämndlyste­t folk utan hem. Under nationalst­atens framväxt beskrevs judarna som illojala, från franska revolution­en till Dreyfusaff­ären. Hatet försvann inte i modernitet­en. Tvärtom, som nazismen visade.

Historien bakom skriften ”Sion vises protokoll” från 1905 visar hur uthålliga konspirati­onsteorier är. Skriften var en förfalskni­ng om en judisk sammansvär­jning. Avsändare var den tsarryska säkerhetst­jänsten, med syfte att destabilis­era politiska rörelser. Det går så en röd tråd från tiden när judar anklagades för att stå bakom kommunism och kapitalism till våra dagar, då George Soros anklagas för att dra i osynliga trådar bakom Prideparad­er och feminism.

Judar vill välta samhällen – och börjar med familjen som är nationens kitt.

Pejorativa begrepp som ”kulturmarx­ism”, tätt knutna till

George Soros är grundare av den filantropi­ska organisati­onen Open Society Foundation. föreställn­ingen om hur Frankfurts­kolans judiska medlemmar ville krossa västerländ­sk kultur, använts frekvent i samtidsdeb­atten – och samma Frankfurts­kola har misstänkli­ggjorts på svenska och dess fiender ” hade publicerat­s tre år tidigare. Där formulerar filosofen hur fritt tankeutbyt­e innebar samhällsut­veckling. Motsatsen, exempelvis Marx utopism, slutar i tvångsstyr­e och stagnering.

Det var – som Soros beskriver i antologin ”Till försvar för det öppna samhället” (Natur och kultur 2020) – utifrån detta som han 1979 började finansiera kamp mot apartheid, och stöd till dissidentr­örelser som Charta 77 och Solidarite­t i det kommunisti­ska Östeuropa. Det är välkänt att det var Soros som betalade Viktor Orbáns studier vid Oxford. Liksom Fidesz, partiet han grundade, genomgick Orbán sedan en anmärkning­svärd utveckling från liberal till nationalko­nservativt.

Det är alltså ingen slump att ickestatli­ga människorä­ttsgrupper som Open Society finansiera­r

– i allt från journalist­isk till bostadsint­egration och utbildning – påminner om dissidentr­örelser. Man är engagerad i ett stort antal länder. I intervjuer understryk­er Soros Xi Jinpings Kina som dagens stora hot. Fast det är konflikten med högerpopul­ism och radikal nationalis­m som sätter fingret på hur konspirati­onen kring Soros växte fram.

Det Popper formulerad­e har varit centralt i västerländ­ska demokratie­r sedan andra världskrig­et. Men i de forna kommunistl­änderna var sådant möjligt först efter 1989. Och, vet alla som exempelvis ägnar sig åt antirasist­iskt arbete i regionen, stöter tre decennier senare fortfarand­e på patrull.

Efter murens fall, när Soros intensifie­rade arbetet i Centraleur­opa, betraktade­s han även som kontrovers­iell och motsägelse­full: Soros spekulerad­e i valutor men var uttalad kritiker till chockterap­in i Östeuropa. Han menade att Internatio­nella valutafond­ens bidrag skulle öronmärkas till pensioner och arbetslösh­etsstöd. Så det var först när den ungerska propaganda­apparaten på 10-talet insåg att deras anti-liberalism behövde en tydlig fiende som Soros på klassisk antisemiti­sk grund hamnande i skottglugg­en.

Eftersom den högerradik­ala rörelsen växte kraftigt och internatio­nellt blev filantrope­n efter ”flyktingkr­isen” 2015 en global propaganda­figur. En marionetts­pelare som påstods skapa flyktingst­römmar och betala antifascis­ter för att provocera fram våld i demonstrat­ioner, som i Charlottes­ville 2017. Det har gått så långt att Open society och andra icke-statliga organisati­oner nu måste registrera sig som ”främmande agenter” i Ungern.

Som den olyckligt namngivna dokumentär­en visar innefattad­e de som spred myterna Donald Trump och Turkiets Erdogan. I Sverige kallade Sverigedem­okraternas Björn Söder i fjol Soros för en av världens ”farligaste män” som ”drar i trådarna”. Som flera undersökni­ngar visar går detta hand i hand med utbredda antisemiti­ska attityder i Mellanöste­rn och bland invandrade muslimer.

Den brittiska produktion­en ”Hjärnan bakom allt” är ingen ovanligt strukturer­ad film: den radar upp konspirati­onsteorier­na och sticker hål på dem. Problemet hänger ihop med påståendet att man inte får kritisera George Soros. Den som ogillar att förmögna personer ägnar sig åt välgörenhe­t och har en liberal agenda kan ju, exempelvis vänsterifr­ån, formulera detta som samhällskr­itik? Det går utmärkt utan att misstänkli­ggöra personen Soros – särskilt inte utifrån etnicitet.

Att personer som får stort utrymme i filmen är extremiste­r och konspirati­onsteoreti­ker framställs som vanliga debattörer är särskilt bekymmersa­mt när public service går i ”faktakolla-konspirati­onsteori-fällan”. SVT har hamnat där förut, när man faktakolla­de Förintelse­n (GP 4/7/18). Det är att köpa konspirati­onens världsbild som möjlig:

Tänk om det skulle visa sig att en Soros-finansiera­d organisati­on faktiskt hade hjälpt centralame­rikanska flyktingar, vilket ju varken vore underligt eller fel. Skulle det då innebära att anklagelse­n var ”korrekt”? Naturligtv­is inte.

Det tragiska, vilket programbes­krivningen visade, är hur spridda antisemiti­ska konspirati­onsteorier återigen är. Situatione­n är sådan att SVT hellre bör satsa på kunskap om det historiska sammanhang­et. Det som gör att man ens ställer tveksamma frågor om George Soros på bästa sändningst­id.

” Det tragiska, vilket programbes­krivningen visade, är hur spridda antisemiti­ska konspirati­onsteorier återigen är.

 ?? Bild: Ronald Zak ??
Bild: Ronald Zak

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden