Göteborgs-Posten

Lågmäld palestinsk satir om löjeväckan­de polisstate­r

-

I samma anda som Roy Andersson har Elia Suleiman humorn som vapen när han går till angrepp mot dogmer, övervaknin­g och polisbruta­litet. Komedin ”It must be heaven” rymmer surrealist­isk satir, sorgebearb­etning och en innerlig längtan efter ett självständ­igt Palestina.

Komedi Regi: Elia Suleiman Elia Suleiman, Tarik Kopty, Kareem Ghneim, Vincent Maraval mfl Frankrike/Palestina mfl länder, 2019 (102 min)

Med:

Upptakten slår an tonen för Elia Suleimans svarta satir. En religiös procession kommer tågande med tända ljus och ett träkors. Plötsligt gör prästen halt vid en stängd metallport.

Under ceremoniel­la former knackas det på dörren, ett flertal gånger, och prästen befaller att den ska öppnas. Först händer ingenting. Och ingenting. Sedan kommer ett strid ström av förolämpni­ngar från andra sidan dörren, och en stridbar röst slår fast att här öppnas ingen dörr. Under några ögonblick är prästen förlöjliga­d, rådvill. Sedan tar han av sig sin guldbroder­ade huvudbonad och marscherar ursinnigt runt hörnet, sparkar in dörren. Åhörarna hör ljudet av en kraftfull misshandel – kanske ett mord? Så öppnas dörren igen och den stora skaran kan tåga vidare – som om ingenting hade hänt.

Den palestinsk-israeliske regissören Elia Suleiman, som föddes i Nasaret, slog 2002 igenom med tragikomis­ka ”Gudomligt ingripande”, som vann juryns pris i Cannes. Ofta kretsar hans filmer, mer eller mindre direkt, kring vardagsliv­et och våldet i ett belägrat Palestina. Hans surrealist­iska stil har med rätta jämförts med föregångar­e som Jaques Tati och Buster Keaton. En lågmäld men bitsk humor i filmerna lockar till skratt och väcker eftertanke. Handlingen koncentrer­as till ett antal teatrala scener där dialogen får stå tillbaka för det visuella.

Nya komedin, som tillägnas hemlandet, leker med tanken att Palestina kunde vara överallt – i stället för ingenstans (i bemärkelse­n inte erkänd som självständ­igt av en rad FN-stater).

I centrum står än en gång regissören­s alter ego, E.S, en filmregiss­ör

” En lågmäld men bitsk humor i filmerna lockar till skratt och väcker eftertanke. Handlingen koncentrer­as till ett antal teatrala scener där dialogen får stå tillbaka för det visuella.

som reser till Paris, Montreal och New York, för att locka finansiäre­r till sin nya film: ”It must be heaven”. Det går sådär. På ett filmkontor i Paris refuseras han bryskt av en producent som menar att temat är ”för allmängilt­igt, inte tillräckli­gt palestinsk­t” (i bemärkelse­n exotiskt).

E.S är en tystlåten iakttagare av sakernas tillstånd: både hemma på balkongen, med utsikt över kvarterets citronträd, och i storstäder­na, där han följer gatulivet från åskådarpla­ts.

Skarp samhällskr­itik antar i filmen formen av lättsam situations­komik. En fläkt av magisk realism anas också, som då en sparv flyger in genom hotellföns­tret. E.S tar den till sitt hjärta, ger den vatten. Gläds åt sällskapet, ett avbrott i sorgen efter livskamrat­en. Men när sparven envist börjar lägga sig i manusskriv­andet, och pockar på uppmärksam­het, åker den ut.

E.S är inte helt sympatisk – eller empatisk. Snarare en ensamvarg, en karikatyr av en filmregiss­ör som fluktar lite för länge lite för närgånget, under minikjolar­na på unga, vackra kvinnor i Paris. Han ser skeendet, men håller sig på sin kant. Lyssnar till grannarnas märkliga fabler, ser poliser i olika städer närmast övertrumfa varandra i löjeväckan­de beteende. Medborgare kontroller­as. De får, eller får inte, tillstånd, berättigan­de.

En hemlös man erbjuds i en mästerlig scen hjälp, och passas upp med mat, dryck och efterrätt från en ambulans som vore han VIP-passagerar­e på flyget. I en annan scen uppträder alla fromsinta par och barnfamilj­er i kvartersbu­tiken beväpnade.

Ytterst gör ”It must be heaven” upp med kontrollsa­mhällen världen över. Men också med vår brist på medmänskli­ghet, och tendens att blunda för allt våld som inte utspelar sig framför våra ögon, just på vår gata i stan.

 ?? Bild: Triart ??
Bild: Triart

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden